Најновије

УКРАЈИНУ ЧЕКА КРВАВА БИТКА "Ово није Харков, Руси неће бежати"

Ово није Харков. Тако је један украјински војник сажео ситуацију на јужном украјинском бојишту, велику битку за Херсон. То је први велики град који су Руси освојили у Путиновој "специјалној операцији" у Украјини.

Има велику симболичку и стратешку важност и украјинска армија тешко да ће имати тако отворен пут као што јој се догодило на североистоку земље када су у муњевитој операцији вратили велике делове окупиране територије око Харкова.

Аналитичари напомињу и да се на југу налазе много боље обучене руске снаге, професионални војници, који су тежи супарници, а, уосталом, то је и предворје за бисер у Путиновој царској круни - полуострво Крим. Руси ће се, укратко, бранити свим снагама.

Стратешко повлачење

Управо зато се у случају најновијег пробоја на југу земље шампањац на терену није отварао као у случају Харкова јер је украјинским јединицама јасно да, упркос великој мотивисаности, ситуација није слична оној на северу. Док су се на северу Руси повлачили у хаосу, остављајући за собом опрему и наоружање, и бежећи главом без обзира, њихово повлачење на југу изведено је на стратешки начин. Повлачили су се у строгом војничком ритму, уредно, ништа не заборављајући и укопавајући нове линије које би требале, надају се, бити лакше брањиве. Циљ би им, према свему судећи, требало бити укопавање ровова пред градом Херсоном и суседним градом Нова Каховка. Наиме, потоњи је локација хидроелектране кључне за опскрбу водом полуострва Крима, анектираног још 2014. године. Управо је освајање хидроелектране, и поновно пуштање воде након што је Украјина опскрбу прекинула након анексије, био један од првих великих циљева руске инвазије. А Херсон је једноставно превише важан и политички и војно. Укратко, Украјинце чека дуга борба за град.

То не значи да је руска војска на југу земље у доброј позицији, подсећа Wасхингтон Пост у својој анализи битке за југ. Управо супротно, положај је врло климав. Град се налази на једином делу територије коју Руси контролишу западно од реке Дњепар. Терен је раван, што отежава обрану. С остатком територије под руском контролом повезан је с два речна прелаза. Мост Антоновски у Херсону тешко је оштећен у нападима украјинске артиљерије. Брана хидроелектране Каховка, која се налази 70-ак километара источније, проходна је. Руске снаге на том подручју итекако рескирају пад у окружење, као што се догодило код више места на подручју Донбаса. "Успеју ли Украјинци доћи на домак главних мостова и речних прелаза, онда руска позиција постаје неодржива", рекао је за Вашингтон Пост Мајкл Кофман, војни аналитичар.

Осим политички, задржавање Херсона стратешки је изузетно важно јер успеју ли се Руси прегруписати и доћи к себи, тај би град служио као мост за евентуално ново напредовање на другу страну Дњепра и потенцијалне војне циљеве - Миколајив и Одесу.

Руски војници на југу су обученији и боље организованији од оних око Харкова, али с украјинске стране много је мотивисаних да се врате својим кућама.

Колико Руса живи и ради у Србији од почетка сукоба? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА