Најновије

ЦРНИ СЦЕНАРИО ЗА УКРАЈИНУ: Вашингтон пост: Русија се споразумела с Ираном о производњи дронова

Русија је постигла споразум с Ираном о почетку производње стотина беспилотних летелица на руском тлу, пренео је Wасхингтон Пост позивајући се на обавештајне податке у које су имале увид америчке и друге западне безбедносне агенције.

Фото: Јутјуб

Овим су Москва и Техеран продубили своје одбрамбене везе према споразуму по којем ће се дронови иранског дизајна градити у Русији за употребу у Украјини, рекли су западни безбедносни званичници за Вашингтон пост.

Раније су Москва и Техеран негирали да је дошло до испоруке оружја усред сукоба између Москве и Кијева.

Споразум да се Русији да сопствена трака за производњу омогућиће Москви да брзо прошири свој арсенал релативно јефтиних и веома ефикасних иранских беспилотних летелица, објавио је лист у суботу, позивајући се на три неидентификоване особе упознате са тим. Споразум је наводно договорен раније овог месеца на састанку у Ирану.

Руске снаге су од августа већ распоредиле 400 иранских дронова за нападе, унапређујући своју стратегију „немилосрдних ваздушних напада на украјинске градове“, наводи се у извештају. Беспилотне летелице које се самодетонирају, пуне експлозива, наводно су коришћене за уништавање електричних објеката и друге инфраструктуре.

Уговор о производњи беспилотних летелица омогућио би Русији да обезбеди снабдевање прецизно вођеном муницијом, док ирански лидери верују да могу да избегну даље санкције јер се дронови не би састављали у њиховој земљи, наводи Пост.

Наводи о испоруци оружја из Ирана Русији појавили су се последњих месеци након што је Москва почела да користи беспилотне летелице камиказе у Украјини. Кијев инсистира да су беспилотне летелице, познате као Геран-2, заправо беспилотне летелице Шахед-136 иранске производње. САД и њихови савезници тврде да Иран испоручује Русији беспилотне летелице кршећи резолуцију Савета безбедности УН.

Ирански министар спољних послова Хосеин Амирабдолајан рекао је да је његова нација Русији дала само „мали број дронова” месецима пре него што је сукоб почео.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је у октобру да је сво оружје које користе руске трупе из домаћих залиха и да се „сва даља питања могу упутити Министарству одбране“.

Иранске ракете претвориће ракетне нападе на Украјину у систем

Русија може да изврши системске ракетне нападе на украјинске циљеве ако добије оружје од Ирана.

Ово је у емисији ТВ канала „Прјамој“ рекао представник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Андреј Јусов, преноси дописник „ПолитНавигатора“.

Како наводи Wасхингтон Пост, Русија и Иран убрзано раде на преносу дизајна и кључних компоненти за беспилотне летелице (УАВ), што би могло омогућити да производња почне у року од неколико месеци.

О припреми Немачке за рат прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА