Најновије

НЕ ПОМАЖЕ НИ ЗАПАД! Огромна количина војне помоћи се троши - Украјинци нису обучени, оружје се квари

Тренутно украјинске снаге испаљују 2000 до 4000 артиљеријских граната дневно, што Руси често надмашују

Украјинска војска. (Фото: Јутјуб)

Украјинске трупе сваки дан испаљују хиљаде граната на руске мете, користећи артиљерију коју су им испоручиле САД и други савезници. Али након вишемесечне прекомерне употребе, артиљерско оружје се масовно квари и изгара у борби, пише Неw Yорк Тимес, а преноси Jutarnji.hr.

Трећина од отприлике 350 хаубица западне производње у сваком је тренутку изван погона, тврде амерички војни извори. Шест метара дуга и пола тоне тешка цев хаубице превелика је и претешка да би је заменили војници на терену. Зато је америчка војска у Пољској поставила постројење за поправак украјинске војне опреме, открива New York Times.

Артиљерија западне производње спасила је Украјинце када им је почело понестајати пуњења за властите хаубице из совјетске ере. Сада је редовно одржавање артиљеријског оружја једнако важно за украјинску војску као и обезбеђивање муниције. 

Након што је Украјинцима зафалило граната за артиљерију совјетске производње какву је њихова војска научила користити, једно од најважнијих украјинских оружја постале су хаубице по НАТО стандардима од 155 милиметара, с обзиром да савезници имају големе залихе прикладних граната.

Пентагон је послао 142 хаубице М777 у Украјину, довољно за опремање око осам батаљона, стоји у најновијим информацијама о америчкој војној помоћи Украјини. Украјинске трупе користиле су их за напад на непријатељске трупе и њихова заповедна места малим бројем прецизно навођених пројектила, па и за постављање малих противтенковских минских поља.

Велике количине граната испале се свакодневно у Украјини. Русија је замолила Северну Кореју за војну помоћ, пише NYТ, а Украјина тражи више граната од својих савезника.

Сједињене Државе испоручиле су Украјини стотине хиљада комада муниције од 155 милиметара и обавезале су се осигурати укупно готово милион граната из властитог инвентара и приватних складишта. Гранате од 155 милиметара примили су и од других савезника. Неке од тих граната нису тестиране за коришћење у одређеним хаубицама, па се у борби открило да неке брже троше цеви, преноси NYТ. Такве хаубице пребацују се у Пољску на поправак. Украјински дужносници рекли су да би желели да локације за одржавање буду ближе првим линијама, како би се оружје могло што пре вратити у борбу.

Роб Ли, војни аналитичар на Институту за истраживање спољне политике, рекао је да ти проблеми не изненађују, јер су Украјинци добили оружје, а да нису у потпуности обучени за његово коришћење те су онда одмах бачени у борбу. Хаубице су велико артиљеријско оружје које се пуни гранатама која свака тежи око 40 килограма. Испаљује их се више стотина или хиљада пута, што на крају узима данак на унутрашњим деловима топа.

Природа топничких двобоја, у којима украјинске посаде често пуцају с веома великих удаљености како би отежале руске противнападе, додатно оптерећује хаубице. За то су потребна већа артиљеријска пуњења, која производе много више топлине и узрокују брже трошење цеви.

Тренутно украјинске снаге испаљују 2000 до 4000 топничких граната дневно, што Руси често надмашују. С временом је тај темпо почео узроковати проблеме украјинским војницима који користе хаубице М777, чије гранате нису имале такав домет и прецизност. Сједињене Државе су почеле користити М777 у Ираку и Авганистану почетком 2000-их, где су се пуно мање користиле. За разлику од Украјине, хаубице М777 су се у Ираку и Авганистану већином користиле за испаљивање малог броја граната као потпору трупама.

Извор: Jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА