Најновије

БАЈДЕН ПРЕСЕКАО? "Абрамси" стижу у Украјину

Председник САД Џозеф Бајден данас ће саопштити да ће Вашингтон испоручити Украјини борбене тенкове "Абрамс", јавља Ал Џазира позивајући се на неименованог америчког званичника.

Фото: Јутјуб

Према извору те ТВ станице, тенкови ће бити испоручени на основу уговора , односно неће бити послати из Пентагонових арсенала.

Како наводи Политико цитирајући изворе у америчкој администрацији, САД би могле да пошаљу најмање 30 "М1 Абрамс" тенкова Украјини као војну помоћ.

Још увек се не зна када ће тенкови бити испоручени, а обично је потребно неколико месеци да се војници обуче да ефикасно користе тенкове, рекли су званичници, преноси Си-Ен-Ен.

Администрација председника САД Џозефа Бајдена није до сада искључивала могуц́ност испоруке америчких тенкова у потпуности, али су амерички званичници прошле недеље јавно рекли да сада није право време за слање тенкова "М1 Абрамс", јер су скупи и захтевају доста времена за обуку.

Украјински председник Владомир Зеленски је у више наврата тражио од западних савезника слање модерних тенкова, док се његова земља припрема за, како војни аналитичари оцењују, велику руску контраофанзиву на пролеће.

Немачки недељник Шпигел објавио је раније данас да је немачки канцелар Олаф Шолц одлучио да пошаље тенкове "леопард" у Украјину након вишенедељне дебате. Велика Британија је вец́ најавила да ће послати 12 својих тенкова "челенџер 2" у Украјину.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА