Најновије

ФРАНЦУСКА ТОНЕ СВЕ ДУБЉЕ: Окршаји демонстраната и полиције широм земље, почела несташица горива (ВИДЕО)

Протести и штрајкови против пензионе реформе настављени су данас широм Француске, уз појачано полицијско присуство због страха од насиља и владиних упозорења да радикални демонстранти намеравају да „униште, повреде и убију“. Истовремено у неколико градова дошло је до несташице горива због штрајка рафинерија.

Због бојазни од насиља, министар унутрашњих послова Жерал Дарманин наредио је распоређивање 13.000 полицајаца, од којих се скоро половина налази у француској престоници, пренео је АП.

У Паризу блокирана градска железнице, сукоби у другим градовима

Протести су јутрос почели мирно у више француских градова, али је касније дошло до сукоба демонстраната и полиције.

У Паризу је ситуација за сада мирна, али је због протеста затворена Ајфелова кула. Штрајкачи железничари упали су и блокирали шине на једној од главних станица Гар де Лион. Они су марширали иза транспарента „Полиција сакати. Не праштамо!“

У Лилу су демонстранти гађали јајима снаге безбедности које су чувале кућу једног од посланика који се залаже за подизање старосне границе за одлазак у пензију.

У Рену је полиција употребила водени топ, у Нанту - сузавац и пендреке.

Полиција тврди да хулигани долазе из иностранства

Дарманин је рекао да би више од 1.000 радикалних хулигана, од којих су поједини из иностранства, могло да учествује у маршевима планираним у Паризу и у другим градовима.

„Они долазе да уништавају, рањавају и убијају полицајце и жандарме. Њихови циљеви немају везе са пензионом реформом. Њихови циљеви су да дестабилизују наше републичке институције и да донесу крв и ватру у Француску“, казао је министар јуче када је говорио о детаљима полицијских мера, пренео је Танјуг.

Лидери синдиката и политички противници председника Емануела Макрона, криве његову владу за протесте и насиље које се распламсало последњих недеља, сматрајући да је то изазвало његово настојање да се подигне старосна граница за одлазак у пензије у Француској са 62 на 64 године.

Критичари наводе и да су полицајци користили прекомерну силу против демонстраната, а полицијско надзорно тело истражује више тврдњи о прекршајима полицајаца.

 

Несташица бензина

Несташица бензина све више почиње да се осећа у Француској. После Марсеља, пумпе полако пресушују и у Паризу и париском региону.

У региону Долина Марне око престонице на чак 44 одсто пумпи нема бар једне врсте горива. У департману Есон исте проблеме има 38 пумпи, а у Ивлину 33.

У самом граду, на четвртини пумпи не могу да се пронађу или бензин, или дизел.

У целој земљи, 15 одсто пумпи се нашло у идентичној ситуацији, док је 6 одсто путпуно пресушило.

Рафинерије и даље штрајкују.

Тешки губици Кијева, оборена тзв. „паметна бомба“

Извор: Правда/Спутник/Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА