Најновије

ЛАЈЧАКОВЕ ШУПЉЕ ПРИЧЕ: Поново о неопходности ЗСО

Ако нема напретка по питању формирања Заједнице српских општина тешко да се може очекивати напредак у нормализацији односа Косова и Србије, поручио је у изјави за "Косово онлајн" специјални изасланик Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак.
Лајчак

Лајчак

Лајчак је указао да су Србија и 'Косово' на свом европском путу и да знају какве су им обавезе.

"За Србију, то је годишњи извештај Европске комисије који говори тачно шта треба да се уради. За Косово, то је Споразум о стабилизацији и придруживању. Осим тога, у складу са одлукама Савета ЕУ нормализација односа је претпоставка за напредак на европском путу. Унија је јасно рекла да не може да увози нерешене билатералне проблеме", објаснио је Лајчак.

На питање да ли има напретка по питању ЗСО одговорио је да "тренутно нема никаквог напретка".

"Могу само да поновим да све што је било договорено мора бити испуњено, јер је општи принцип ’ Пакта сунт серванда’ - основно начело уговорног права по којем је закључени уговор закон за уговорне стране, које су дужне да испуне своје обавезе на начин одређен уговором и одговорне су за испуњење тих обавеза- и он важи за обе стране. Ако нема напретка по питању Заједнице тешко да можемо очекивати напредак у нормализацији односа", подвукао је Лајчак.

На констатацију да су мучни преговори и о питању динара, указао је да увек има решења ако постоји добра воља.

"Ако нема решења - недостаје нам добре воље. Нажалост, атмосфера је тешка. Влада атмосфера неповерења и конфронтације. У тој атмосфери се односи тешко могу нормализовати. Питања која су више техничке него политичке природе се решавају доста тешко, али ценим што су обе стране посвећене проналажењу решења. Састали смо се пет пута у последњих шест недеља, састаћемо се поново идуће недеље. Једна и друга страна учествују у тражењу решења и то је јако битно", казао је Лајачак.

На питање да ли има сврхе састајати се у вези са питањем динара, када до сада није било помака, Лајчак је рекао да није тачно да помака није било, јер сваки састанак доноси неки помак.

"Можда мањи него што би људи желели да виде. И на том задњем састанку смо имали помак. Наравно да има смисла и сврхе састајати се, јер постоје људи који немају приступ новцу за који имају право да га добијају. За мене је човек увек на првом месту. Нису политичари већ људи на терену који треба да виде да је то што радимо добро за њих“, нагласио је он.

Упитан за закључке свог досадашњег деловања, будући је именован за будућег амбасадора ЕУ у Швајцарској, Лајчак је рекао да је још прерано за закључке.

"Ја сам на овој дужности до краја августа, има још довољно времена и пуно посла. Ово питање ми поставите у августу", додао је Лајчак.

Прочитајте ОВДЕ урнебесни чланак Драгана Ђиласа

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА