Најновије

СТОЛТЕНБЕРГ: Стабилност на Западном Балкану крхка

НАТО је посвећен томе да осигура да КФОР настави да испуњава свој мандат у оквиру УН-а, поручио је данас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг на заједничкој конференцији за новинаре са црногорским премијером Милојком Спајићем.

Јенс Столтенберг (Фото: Јутјуб)

Столтенберг, који је разговарао са Спајићем у седишту НАТО, рекао је да је Западни Балкан од стратешког значаја за НАТО и оценио да Црна Гора има важну улогу у региону.

Он је поздравио "снажну посвећеност" црногорског премијера реформама и путу Црне Горе ка евроатлантским интеграцијама.

"То је још важније јер је стабилност у ширем региону остаје крхка", рекао је Столтенберг.

У том контексту осудио је прошлогодишње насиље на Косову и Метохији као неприхватљиво и подсетио да је НАТО брзо реаговао, распоредивши 1.000 додатних војника и тешко наоружање.

"Ми смо посвећени осигуравању да КФОР настави да испуњава свој УН мандат", поручио је Столтенберг.

Столтенберг је најавио да ће амбасадори НАТО, и то свих 31, посетити Сарајево наредне недеље, и поручио да је реч о демонстрацији "снажне подршке суверенитету и територијалном интегритету Босне и Херцеговине".

"Сви политички лидери морају да раде на очувању јединства. Ово је кључно за стабилност земље и региона", рекао је Столтенберг.

Столтенберг је рекао да је Црна Гора веома цењен НАТО савезник и указао да је распоредила снаге у борбене групе у Бугарској и Летонији, као и да је допринела "изградњи ефикаснијих и инклузивнијих снага безбедности" у оквиру мисије обуке НАТО-а у Ираку.

Очекујем да мађарски парламент ратификује чланство Шведске у НАТО

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је рекао да очекује да ће мађарски парламент да ратификује приступање Шведске Алијанси, на првој седници крајем фебруара.

"Јасно је стављено до знања да це се парламент овим питањем (чланство Шведске у алијанси) бавити чим се поново састане, и да ће тада подржати ратификацију чланства Шведске", рекао је Столтенберг додајући да верује да ће приступање Шведске савезу допринети његовом јачању и безбедности.

Раније данас шведски премијер Улф Кристерсон рекао је да та земља неће преговарати са Мађарском око њене пријаве за приступање савезу, преноси Ројтерс.

"Нема захтева који се односе на чланство у НАТО - то није на столу", рекао је Кристерсон за шведску ТВ4, уочи најављеног сусрета премијера две земље на састанку Европског савета у Бриселу следеће недеље.

Међутим, према његовим речима, две земље имају много тема о којима би требало да разговарају, укључујуци сарадњу унутар НАТО-а, предстојеце председавање ЕУ Мађарске, подршци Украјини, али и како да достигну најширу синергију њихових ваздухопловних снага које деле исти програм борбених авиона, Шведски ЈАС Грипен.

Орбан је раније позвао шведског премијера Кристерсона у посету Будимпешти као би разговарали о њеном могућем приступању алијанси, а касније је додао да мађарска влада подржава чланство Шведске у НАТО-у.

Позив на састанак, али у Бриселу, уследио је и од шведског колеге, Кристерсона, који није могао да прецизира када ће Шведска постати 32. чланица НАТО-а, али, како је истакао, очекује да ће се то догодити ускоро.

Шведска је, заједно са Финском, поднела захтев за улазак у НАТО 2022. године након руског напада на Украјину, али су њен улазак одложиле Турска и Мађарска.

Међутим, јуче је турски председник Реџеп Тајип Ердоган потписао документима којим се ратификује чланство Шведске у НАТО-у, док је Мађарска остала последња препрека Стокхолму на путу ка савезу.

Мађарски парламент је на паузи до средине фебруара, а председник мађарске скупштине Ласло Ковер изјавио је раније данас да "нема посебне журбе" у вези са приступањем Шведске алијанси.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА