Најновије

КО ЈЕ НОВИ ТРАМПОВ ГЛАСНИК? Гренел надгледа и службе и дијалог Београда и Приштине!

Ричард Гренел који је амбасадор САД у Немачкој, од прошле године и изасланик америчког председника задужен за дијалог Београда и Приштине, постаје вршилац дужности директора Националних обавештајних служби".

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

Контроверзни дипломата Гренел, кога су у Берлину оптуживали за непримерено мешање у унутрашње послове у Немачкој, веома је лојалан америчком председнику Доналду Трампу и са њим се слаже у вези са многим стварима.

- Рик је представљао нашу земљу изузетно добро и радујем се сарадњи са њим - написао је Трамп на Твитеру.

Трамп жели већу контролу над обавештајцима

Овај потез поставља жестоког Трамповог лојалисту на сам врх америчке обавештајне заједнице.

Ради се о најновијем примеру Трамповог настојања да на високе и веома осетљиве позиције постави индивидуе у које има поверења, пише "Политико".

Као највиши обавештајни изасланик Гренел, који није служио ни у једној агенцији тог типа, надгледаће 17 америчких обавештајних агенција и служити и у Националном савету безбедности.

У Берлину, Гренел је био одан и истакнут присталица председника Трампа, често се дописивајуц́и са новинарима преко Твитера (као што и Трамп ради) и често коментаришуц́и питања која превазилазе традиционалне функције амбасадора.

Он је уједно и најновији Трампов лојалиста који је преузео нову улогу након импичмента. Председник је дуго био критички настројен према америчким обавештајним агенцијама, посебно због њиховог заједничког закључка да се Русија мешала у председничке изборе 2016. године.

Гренел је 2016. године рекао да је руско мешање у изборе - ништа ново.

- Руске тактике попут сајбер рата и кампања дезинформација дешавају се деценијама - написао је он у чланку за "Фокс Њуз".

Гренел је радио као републикански оперативац, коментатор, помоћник за националну безбедност и портпарол бројних високих републиканаца, укључујући кандидата за председника Мита Ромија из 2012. године.

Осам година је радио као директор за комуникације у америчкој мисији при Уједињеним нацијама под председником Џорџом Бушом.

Трампов гласник у Европи

Гренел је био необично отворен и агресиван амбасадор, повремено до те мере да је узнемирио своје немачке домаћине.

Неколико сати након што је преузео функцију амбасадора у Берлину, Гренел је објавио твит који је у великој мери одражавао Трампов став према Ирану, али и свима који имају пословање са том земљом.

- Немачке компаније које послују у Ирану требало би да одмах обуставе пословање - написао је он.

Његов захтев је уследио након што је Трамп рекао да ће САД напустити ирански нуклеарни споразум и поново увести санкције Техерану.

Успешан на Балкану

Колико поверење има Трамп у Гренела говори и чињеница да га је прошле године поставио за изасланика за дијалог Београда и Приштине.

Гренел већ увелико врши притисак на Косово да повуче царине од 100 одсто које је увело на робу из Србије. Његов притисак указује на то колико је Трампу стало да се обнови дијалог Београда и Приштине, што амерички председник може да представи као своју спољнополитичку победу.

Гренелово ангажовање у региону се показало успешним, након што су потписани меморандуми о успостављању авиолиније Београд-Приштина и обнови железничког саобраћаја.

Његов успех на Балкану би могао да буде и један од разлога зашто је Трамп решио да га награди још једном функцијом.

Другари твитераши

Гренел је дуго користио свој лични налог на Твитеру како би нападао критичаре или на други начин исказивао мишљење - много пре него што се придружио Трамповом тиму.

Његова употреба Твитера, по којој подсећа на Трампа, узнемирила је америчке дипломате који кажу да тиме можда крши правила Стејт департмента која регулишу употребу личних налога амбасадора.

Није јасно да ли ће Гренел смети да настави са неометаним "твитовањем" након што буде на челу обавештајне заједнице.

Шта ће Србији руски "Панцир"? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА