Најновије

РАСПАД АМЕРИКЕ У ТОКУ ПАНДЕМИЈЕ КОРОНА ВИРУСА: Девет држава САД прогласило независност? Од сада ће о овоме одлучивати самостално!

Криза око панмдемије неће бити готова пре проналаска вакцине за исти, оцењује гувернер Њујорка.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

Њујорк, Њу Џерзи, Конектикат, Пенсилванија, Делавер, Род Ајленд, Калифорнија, Орегон и Вашингтон направили савез за борбу против коронавируса. Они ће доносити одлуке независно од Доналда Трампа јер он жели да укине мере против ширења заразе

Америка је током епидемије коронавируса почела да се цепа. Њујорк и још осам држава направили су савез за борбу против смртоносног вируса који ће бити независан од федералне владе.

Тај пакт је склопљен јер председник САД Доналд Трамп планира да у целој земљи ускоро укине мере против ширења заразе, чему се противе државе са највећим бројем оболелих.

Свако за себе

Повод за проглашење независности, како то амерички медији називају, дао је сам Трамп у понедељак. Он је изјавио да као председник има апсолутну власт, и да он, и искључиво он, има моћ да управља кризом насталом услед епидемије, те тако и да донесе одлуку о отварању Америке за бизнис.

- Ја, не гувернери држава, доносим коначну одлуку о томе када ће САД ублажити и укинути мере за сузбијање коронавируса. Кад је неко председник САД, он има апсолутну моћ - нагласио је Трамп.

То, међутим, није добро прихваћено, првенствено међу гувернерима Демократске партије.

Најгласнији је био Ендру Куомо, гувернер Њујорка, државе која је најтеже погођена епидемијом. Он је са осам гувернера и партијских колега направио пакт против Трампа. У тај савез ушло је шест држава на Источној обали, које се налазе око Њујорка - Њу Џерзи, Конектикат, Пенсилванија, Делавер и Род Ајленд, али и три државе на Западној обали - Калифорнија, Орегон и Вашингтон.

Куомо, који је у сукобу с Трампом од избијања епидемије, каже да је пакт направио ради бољег управљања и координисања кризом, будући да је федерална влада од почетка оставила савезне државе да се саме сналазе како знају и умеју.

- Према уставу, Америка нема краља већ председника. Кад кажете да имате тоталну власт у земљи зато што сте председник, то је апсолутизам - истакао је Куомо.

Према његовим речима, гувернери су сами донели одлуке о мерама за сузбијање коронавируса, а не федерална влада.

- Зашто Трамп сад хоће да има последњу реч о укидању мера кад их он није ни наметнуо. Одлука о ригорозним мерама препуштена је гувернерима, од државе до државе. Сада о укидању он хоће да одлучује. То нема никаквог смисла - објаснио је гувернер Њујорка.

Нема укидања мера

Он је истакао да није сагласан с Трамповом анализом о стању у земљи, те да председникова прича како Америка ускоро треба да буде отворена за бизнис нема везе с реалношћу.

- Морамо да схватимо да укидање мера, које сви силно желимо, представља веома деликатно питање. Нисам сигуран да је најгоре прошло, бар кад је Њујорк у питању. Морамо направити неки баланс. Неки градови ће сигурно полако почети да ублажавају мере, али сасвим сигурно цела држава

Њујорк то још не сме да уради. Стога Трампова изјава да ће америчка економија убрзо бити покренута нема никаквог смисла. Уколико донесе било какву меру, попут преурањеног укидања мера, и тиме потенцијално угрози животе Њујорчана, одговараће на суду - нагласио је Куомо.
Гувернер Њујорка, у којем је регистровано 195.655 заражених, што је трећина од укупног броја у САД, и 10.056 мртвих, односно скоро половина укупног броја жртава у Америци, каже да је вероватно најбоље упознат са вирусом.

- Не верујем да ће ова криза бити у потпуности готова пре него што се појави вакцина против коронавируса. За то је потребно 12 до 18 месеци - закључио је Куомо.

Макрон води рат са вирусом, али и за политички опстанак! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА