Најновије

КАКО СЕ ТРАМП ТАКО БРЗО ОПОРАВИО? Добио је лекове које нико није, ево који су то медикаменти!

Уколико оболите од корона вируса, немојте да очекујете исти третман као амерички председник Доналд Трамп, јер, како су рекли доктори, он је можда једина особа на свету која је добила коктел три лека.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

За очекивати је да ће лидер земље добити екстра пажње и најбољу могућу негу, али неки од третмана које добија нису чак ни доступни широј јавности.

Ту чињеницу Трамп је можда сметнуо са ума када је милионима пратилаца рекао да се "не плаше Ковида".

- Осећам се боље него што сам се осећао пре 20 година - твитнуо је он у понедељак, али није напоменуо да други Американци који су оболели од смртоносне болести немају приступ лековима и третману који је он добио.

Пре него што је хоспитализован у петак, Трамп је примио "Регенеронову" експерименталну терапију антителима, која може да смањи ниво корона вируса и показала је обећавајуће резултате у испитивању 275 пацијената.

Међутим, третман још увек није добио одобрење за хитну употребу од америчке Управе за храну и лекове. Биотехнолошка компанија "Регенерон" рекла је да је лек обезбедила након што је од Трампових лекара добила захтев за "саосећајну употребу".

- За већину људи "добијање приступа лековима који још увек нису одобрени путем захтева за саосећајну употребу може да буде дугачак и изазован процес - саопштила је клиника Мајо, саопштавајући низ захтева које већина пацијената мора да испуни.

Међутим, Трамп је терапију примио у петак, само дан након што је тестиран позитивно на корона вирус, према саопштењу из Беле куће и Трамповом лекару.

- Наравно, то је председник САД. Међутим, постоји скоро 210.000 Американаца који су умрли претходних неколико месеци јер је одговор на пандемију био лош. Али они сигурно нису добили приступ оваквом начину лечења - рекао је епидемиолог др Сима Џасмин.

То није једина предност коју је Трамп имао у поређењу са стотинама хиљада других Американаца који су хоспитализовани због корона вируса.

Трамп је можда једини пацијент на свету који је добио ова три лека
Поред експерименталне терапије антителима, Трамп је примио ремдесивир и дексаметазон.

- Председник је можда једини пацијент на свету који је икада добио ову комбинацију лекова - рекао је др Џонатан Рејнер, професор медицине на Универзитету Џорџ Вашингтон.

Ремдесивир није добио одобрење Управе за лечење Ковида-19, али је од агенције добио одобрење за хитну употребу, преноси CNN.

Испитивања су показала да узимање ремдесивира пет дана може да убрза опоравак код неких пацијената. Међутим, може да доведе и до нуспојава као што су анемија и токсичност јетре и бубрега.

Међутим, ремдесивир се даје интравенозно, па су пацијенти углавном хоспитализовани док примају лек.

Доктори су Трампу дозволили у понедељак да иде кући и тамо заврши лечење. За разлику од већине Американаца, Трамп у Белој кући има интерну медицинску јединицу, "где ће бити окружен медицинском негом светске класе" рекао је његов лекар др Шон Конли.

Трамп је примио и дексаметазон, јефтин и широко доступан кортикостероид који може да смањи упалу. Али такође може и да ослаби имуни систем, па се не препоручује Ковид пацијентима уколико ситуација није тешка.

Неки пацијенти који су имали бенефите од дексаметазона ипак су умрли мање од месец дана касније.

- Знамо да дексаметазон смањује ризик од смртности. Међутим, истраживање је показало да пацијенти који су примили дексаметазон ипак су имали смртност 23 посто за 28 дана. Дакле, четвртина пацијената лечена овим леком умрла је за мање од месец дана - рекао је Рејнер.

Како је рекао, из овога можемо да закључимо да су председникови доктори мислили да је он у великој опасности.

Конли је рекао да његов пацијент изгледа довољно добро да напусти болницу Волтер Рид у понедељак увече. Међутим, признао је да је забринут око могуће промене његовог стања.

Док се већина Американаца мучи да се тестира на корона вирус или добије резултате тестова без великог одлагања, Трамп је човек који је "највише тестиран у Америци".

- Он је тестиран више него ико - више пута у току дана - рекла је прес секретар Беле куће Кејли Мекенени у јулу.

Након што је његова саветница Хоуп Хикс прошле недеље тестирана позитивно, Трамп је имао могућност да се брзо тестира. То му је омогућило да се брзо изолује и заштити друге што је брже могуће.

Иако је Трамп у понедељак увече пуштебн из болнице, то не значи да је његова борба са короном готова.

- Многи пацијенти у почетку се осећају добро и буду пуштени из болнице. Међутим, после се врате у болницу јер им се стање погорша. Заправо је средње време, од када неко први пут почне да добија симптоме до тренутка када ће му можда требати нега - ако заврше на одељењу интензивне неге - 10 до 12 дана - рекла је др хитне медицине Лиана Вен.

Како је додала, треба да им буде олакшање што је председнику за сада добро, али не смеју у потпуности да се опусте јер још увек није готова борба.

Хамас ракетирао Израел, брзо је стигао бруталан одговор! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА