Најновије

АМЕРИКА НА НОГАМА! ДРУГИ ОПОЗИВ ТРАМПА? Надреалне сцене у Конгресу! (ФОТО/ВИДЕО)

Представнички дом америчког Конгреса почео је седницу на којој би демократе требало да покрену поступак опозива одлазећег председника Доналда Трампа како би био разрешен дужности после напада на зграду Капитола у којој је пет људи изгубило живот 6. јануара.

Доналд Трамп. (Фото: Flickr)

Тренутно је у Представничком дому у току прва дебата о правилима и члану Устава САД који се тиче импичмента. Очекује се да ће ова дебата потрајати сат времена. После дебате, Представнички дом ће гласати о том члану и правилима. Ово гласање ће због корона протокола али и детектора за метал потрајати минимум два сата. CNN наводи да се коначно гласање о опозиву очекује између 15 и 16 часова по локалном времену.

На Твитеру су се појавиле фотографије Националне гарде распоређене у згради Конгреса САД.

Демократе, али и неки републиканци оптужују Трампа за „подстицање побуне“.

Претходно је Представнички дом усвојио Резолуцију којом је затражио од потпредседника Мајк Пенс да се позове на уставна овлашћења за уклањање Трампа са функције.

До усвајања је дошло пошто се најмање пет републиканаца придружило захтеву за опозив председника.

Резолуција је усвојена са 223 гласова за и 205 против.

Уочи седнице Представничког дома у згради и око ње је распоређено хиљаде припадника америчке Националне гарде како би спречили евентуално нови покушај напада на зграду Конгреса попут 6. јануара.

После напада присталица одлазећег председника Доналда Трампа на Конгрес, учестали су позиви да он буде смењен пре истека мандата зато што је „подстрекивао“ на нереде.

Доналд Трамп, републиканац, треба да напусти дужност за седам дана, 20. јануара, кад ће демократа Џо Бајден положити заклетву, као 46. председник САД.

Али демократе, укључујући председницу Представничког дома Ненси Пелоси, желе да Трамп одговара за своја дела за која многи тврде да су изазвала нереде 6. јануара.

Федерални истражни биро (FBI) упозорио је у уторак на могуће оружане протесте Трампових присталица у данима пре Бајденове инаугурације.

Постоје извештаји да ће се одређене групе наоружати и окупити у свих свих 50 главних градова америчких држава, као и у Вашингтону, уочи Бајденове инаугурације, пише у интерном билтену FBI, преноси BBC.

Трамп је трећи амерички председник у историји против кога је покренут импичмент, а први је против кога би могао да буде покренут два пута током мандата.

У децембру 2019. године, покренут је покушај опозива Трампа због оптужби за кршење закона, јер је, наводно, захтевао од Украјине да истражи његовог ривала на председничким изборима.

Сенат га је тада ослободио оптужби.

Пенс неће да смени Трампа! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА