Најновије

ОСВЕТА ДУБОКЕ ДРЖАВЕ! ТРАМП ОПОЗВАН! Најмање 10 републиканаца прелетело, следи гласање у Сенату! (ФОТО/ВИДЕО)

У Представничком дому америчког Конгреса законодавци су данас дали довољан број гласова за опозив председника САД Доналда Трампа. Он је опозван због подстицања побуне у вези са насилним нередима на Капитолу прошле недеље.

Донадл Трамп. (Фото: Flickr)

Резолуцију о опозиву су подржала 232 члана Представничког дома, против је било 197, пише Гардијан.

Најмање 10 чланова Републиканске странке подржало је опозив Трампа, што је највише када су у питању чланови председникове странке који су подржали импичмент. То су: Лиз Чејни (Вајоминг), Џон Катко (Њујорк), Адам Кинзингер (Илиноис), Фред Аптон (Мичиген), Џејми Херера Ботлер (Вашингтон), Ден Њухаус (Вашингтон), Питер Мајер (Мичиген), Том Рајс (Јужна Каролина), Ентони Гонзалес (Охајо) и Дејвид Валадао (Калифорнија).

Претходни "рекорд" постављен је на гласању о опозиву бившег председника САД Била Клинтона 1998. године, када је његов опозив подржало петоро чланова из његове Демократске странке.

Опозив је успешан ако има подршку свих демократа и најмање пет републиканаца, односно укупно 435 чланова Представничког дома.

У резолуцији о опозиву је наведена само једна тачка оптужбе, која гласи "подстицање на побуну".

Заседање је почело око девет сати по локалном времену, а гласање око 26 сати, односно око 22 по нашем рачунању времена, сат времена касније него што је планирано. Одлуку о почетку дебате о опозиву подржао је 221 посланик, а против је било 203.

Суђење у оквиру процеса опозива Трампа неће почети пре 19. јануара, изјавио је лидер републиканаца у Сенату америчког Конгреса Мич Меконел. Његов портпарол потврдио је да је почетак суђења није планиран пре 19. јануара, када се судијско веће враћа са одмора.

Лидер демократске већине у Представничком дому САД Стени Хојер одбацио је изјаве републиканаца да ће брзи опозив поделити земљу, рекавши да постоје последице за поступке. Он је рекао да Трампови поступци захтевају хитне и јасне потезе Конгреса.

Предмет ће се затим пребацити на Сенат, где би две трећине сенатора морало да гласа да се Трамп осуди, како би био уклоњен са функције.

Тренутно се чини мало вероватно да би Сенат гласао за, али извештаји указују на то да је републикански лидер Мич Меконел рекао колегама да верује да је Трамп починио тешке прекршаје.

Трамп је постао први амерички председник који се два пута суочавао са опозивом. Он је у децембру 2019. године постао трећи амерички председник који се суочавао са опозивом због оптужби да је прекршио закон јер је од Украјине затражио истрагу против Бајденовог сина Хантера.

Кривокапић хитно позвао на састанак Ђукановића, Абазовића и Бечића! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА