Најновије

ТРИЈУМВИРАТ ПРОТИВ РУСИЈЕ: Три земље формирају војни савез

Формирање тројног војног савеза Украјине, Молдавије и Грузије добило је подршку Вашингтона, а аналитичари верују да ће главни спонзори тог савеза бити САД, Турска, Велика Британија, највероватније и Румунија.

Украјинска војска (Фото: Јутјуб)

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба казао је да је у првом телефонском разговору са новим америчком државном секретаром Тонијем Блинкеном договорено да се подигне ниво односа двеју земаља.

Украјински министар Кулеба је казао државном секретару САД Блинкену да Вашингтон може да рачуна на Украјину као поузданог партнера у средоземном региону и централној Европи. Блинкен је обећао Украјини и даље економску и војну помоћ, а такође и другим бившим совјетским републикама "које трпе агресију Русије".

Званично, до сада није потписан никакав документ о стварању савеза Украјине, Молдавије и Грузије, али аналитичари кажу да се то после најаве Дмитрија Блинкена може очекивати ускоро. Војни аналитичари у Москви објашњавају да нови тројни савез има за циљ да, уз подршку САД и НАТО, води координисане акције против Русије. Јачањем украјинске армије рачуна се и на могућу војну интервенцију у Донбасу.

Оно што је извесно јесте да све три земље желе да постану чланице НАТО.

Тако је нова председница Молдавије Маја Санду у предизборној кампањи казала да жели да њена земља постане чланица Алијансе. Она инсистира и да из Придњестровља оду руски миротворци и да на њихово место дођу представници Запада.

Што се тиче Украјине и Грузије, оне су последњих година ојачале војну сарадњу и економске везе са НАТО и лани је потписан план о војној сарадњи, а њихови представници учествују на вежбама у Црном мору са представницима НАТО-а.

Уз то Грузија има добру војну инфраструктуру наслеђену од СССР-а. Савезнички однос према САД и НАТО, Грузија и Украјина показују тако што њихову територију прелећу и приближавају се руским границама амерички шпијунски авиони. Бивши председник Грузије Михаил Сакашвили већ је предлагао Американцима да користе војне аеродроме "Сенаки" и "Вазијани" у Грузији.

Раније се говорило да ће Велика Британија помоћи Украјини не само у припреми маринаца већ и у градњи морских војних база на обали Црног и Азовског мора, али засад осим обећања нема ничега конкретног. Што се тиче Турске, она ће ојачати украјински војни потенцијал заједнчким војним индустријским објектима, као и продајом војних бродова, као и најновијим моделима беспилотних летилица "бајрактар".

Већ виђено

ПРЕ двадесет година уз подршку САД био је формиран на постсовјетском пространству савез ГУУАМ, у који су ушли Грузија, Украјина, Узбекистан, Азербејџан и Молдавија. Али неки посебан резултат није постигнут.

Како сиријска ПВО погађа израелске ракете, погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА