Најновије

РУСИЈА ПОДРЖАЛА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ: Критике из ОХР-а и западних амбасада

Подршка закључцима Народне скупштине Републике Срспке стигла је из Руске Федерације, уз поруку да ОХР мора да оде из БиХ.

НСРС (Фото: НСРС)

Реаговао је и Брисел - ЕУ подржава суверенитет, територијални интегритет и политичку независност и сматра да је потребно да се превлада прошлост и напредује од Дејтона ка Бриселу.

Док се чека српско јединство о важним националним питањима, бошњачки политичари српског члана и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика оптужују да нарушава мир, а Републику Српску називају злочиначком творевином.

Будућност БиХ је без ОХР-а. С овим ставом Народне скупштине сагласна је и Руска Федерација. Амбасадор Игор Калабухов поручује да је ово принципијелан став његове земље и да не зависи од личности високог представника.

- Сматрамо да се овај институт након 25 година мора затворити и да све стране у БиХ треба да имају могућност да се слободно договарају какву БиХ желе - истиче амбасадор.

ОХР поручује да овлашћења високог представника не може преиспитивати Народна скупштина.

Српски члан и председавајући Председништва БиХ одговара да је Народна скупштина највиши законодавни и политички орган Републике Српске и аутономно ће да доноси одлуке за које је овлаштена.

- Ми смо имали озбиљан приговор на то како се именује високи представник. У Анексу пише да тражењем става потписница СБ УН потврђује именовање и то је једино што је познато.То што су се они између себе договарали интерно да то крше, то је њихов проблем. Ми се овде боримо за закон и не можемо прихватити да нам Велика Британија, а ни ЕУ држе причу о владавини права, а од почетка крше право - каже Додик.

Страначко јединство о важном националном питању јуче је изостало. За владајуће странке то је доказ да опозиција није спремна за озбиљне националне теме.

- То је пример у коме је СДС жртвовао своју политику да би подржао анти-СДС политику ПДП-а. Те две политике никада нису биле спојиве. СДС је у неком периоду стварања Републике Српске имао изразито национално обојену политику стварања националне државе, док је читава структура ПДП-а укључена на британске и друге обавештајне изворе и на тај начин и функционишу - каже Додик.

Дарко Бањац, председник НПС, истиче да опозиција није имала ниједан разлог да напусти посебну седницу Народне скупштине Републике Српске.

- То је најгори могући вид политичког деловања. Опозиција оно што је рекла за говорницом против високог представника, требало је то и да изгласа. Једно је причати, а друго је урадити - додаје Бањац.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић оценио је да су посланици опозиције послали поруку подршке ОХР-у, јер су напустили заседање и избегли гласање.

 - Будући да представљају апсолутну мањину, та порука је демаскирала њихов политички став према ономе што је садашњи политички представник покушао да најави око коришћења Бонских овлашћења, и говори о томе да би они радо обављали функције на које их је изабрао ОХР а не народ и да би прећутно одобрили смене високих фунционра Српске уколико би ОХР то покушао да уради - нагласио је Стевандић.

То што опозициони блок није заузео званичан став о раду високог представника у БиХ у СДС-у правдају тврдњом да не желе да, како кажу, учествују у представи владајућег блока и Милорада Додика који, истичу, жели да се заштити и тиме нарушава независност Народне скупштине.

- Ако он (Додик) каже како ће се и шта радити, каква је то независност НСРС? Из тога произилази манипулација са НСРС коју онда странци гледају да окарактеришу како њима одговара, а на штету грађана и саме Републике Срспке - поручује посланик СДС-а Давор Шешић.

Опозиција је у Скупштини, док је нису напустили, потенцирала причу о томе ко је кривац за пренос надлежности са Српске на БиХ, због чега их је Додик на седници подсетио ко је јавно признавао да је преносио надлежности.

Док се у Српској чека јединство - СДА поручује да без уставне реформе ОХР не може отићи. Лидер ове странке Бакир Изетбеговић ни овај пут није поропустио прилику да каже како сматра да је Република Српска злочиначка творевина, а да Додик угрожава мир.

- Република Српска је направљена на ратним злочинима, на конц-логорима, на костима невиних људи чија је једина кривица била што нису Срби. То нису појединачни случајеви, то су десетине хиљада људи, етнички је очишћен тај дио БиХ - рекао је Изетбеговић.

На ове, али и сличне изјаве од раније, изостаје реакција ОХР-а, америчке и британске амбасаде. Ипак, коментаришу закључке Парламента Српске, позивајући бх. лидере да, како кажу, почну градити консензус и одбаце назадну политику подела. Из Брисела стиже став да реторика подела и позивање на дезинтеграцију неће побољшати услове за живот.

 - Да ли закључци НСРС побољшавају јавне услуге, отварају радна места, поправљају владавину права и минимализују корупцију? Мислим да не - нагласио је шеф Канцеларије ЕУ у БиХ Јохан Сатлер.

Напредак БиХ, за политичке аналитичаре, условљен је одласком страног протектора. Сматрају да Српска поново брани достојанство БиХ, ставом да не жели да живи у протекторату.

- Шта то има сада жестоко да се каже против идеје да народи који чине БиХ треба међусобно да се договарају? Шта може да буде то лоше? Да ли не треба да се заједнички договарају и да треба да остану страни протектори на век и векова? Није лако супротавити се позицији која тако чиста - каже политички аналитичар Александар Павић.

Парламентарним закључцима Влада Српске има задатак да формира међународни правни тим с циљем подношења тужби против високих представника, који су кршећи Дејтонски споразум и Анекс 10, кршили међународно право злоупотребљавајући свој мандат.

Како руска вакцина руши једну европску владу, прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА