Најновије

РУСИЈА БРАНИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ У СБ УН: Инцко се понаша као самоименовани гувернер

Позиција Народне скупштине Републике Српске, која резолуцијом захтева затварање ОХР-а, не може се занемарити, рекла је Ана Јевстигнејева, заменик шефа мисије мисије Русије у УН-у, на седници Савета безбедности о извештају Валентина Инцка о ситуацији у БиХ.

СБ УН (Фото: РИА Новости)

Она је рекла да Русија не види потребу за постојањем ОХР-а, и позвала је на његово брзо затварање, а да "пет плус два" услова и циљева треба да буду прилагођени данашњој реалности.

Навела је и да су уверени да пуну одговорност за оно што се дешава у БиХ и за њену будућност треба да сносе легално изабране власти у складу са њиховим овлашћењима.

Ако су могуће било какве промене Дејтона, то је само резултат добровољно постигнутог споразума између три народа и два ентитета, истакла је она и додала да спољно мешање у послове суверене државе и једностране санкције против легитимних представника у БиХ су неприхватљиви.

Она верује извјештај високог представника не одражава стварно стање ствари у земљи, да су поједини елементи пристрасни и извађени из контекста и да их произвољно тумачи како би се "уклопио" у његову верзију догађаја.

Указала је и да је забрињавајући тренд повећаног мешања високог представника у одређене локалне послове који се огледа у ивештају, као и искривљавање историјских догађаја, те да својим поступцима он само изазива напетост, а ни на који начин не доприноси напретку међуетничког дијалога.

Русија препручује високом представнику да се уздржи од широког тумачења свог мандата, као и да питања сарадње између БиХ и НАТО-а и ЕУ нису у надлежности ОХР-а.

Рекла је да Русија поштује суверенитет и територијални интегритет БиХ, њена три конститутивна народа и два ентитета, и устврдила да се проблеми могу решавати само унутрашњим дијалогом.

Што се тиче измене Дејтона, рекла је да је то могуће само уз унутрашњи и слободни договор у БиХ.

Инцку је савјетовала да престане да се понаша као самоименовани генерални гувернер и да се ставља изнад закона и демократских институција владавине закона, те поручила како не може бити говора о било каквим ванредним инструментима високог представника.

Као традиционално достојну алтернативу, предлажемо да се чланови Савета безбедности упознају о извјештају који је припремила Влада Републике Српске, истакла је Јевстигнејева.

Филм из ДНР који је изазвао буру на Космету погледајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА