Најновије

ВАЛЕНТИН ИНЦКО ПОДНЕО ОСТАВКУ: Немац долази да шефује у БиХ

Високи представник у БиХ Валентин Инцко поднео је оставку, а Kристијан Шмит именован је за новог високог представника, потврђено је бањалучким "Независним новинама" из више извора. Инцкова оставка, односно Шмитово именовање, ступа на снагу 1. августа. Амбасада Русије у БиХ је била против именовања Шмита за високог представника. Kристијан Шмит је истакао да је најважније да БиХ испрате на њеном изазовном путу ка Европи.

Валентин Инцко (Фото: Јутјуб)

Оставка Валентина Инцка, односно именовање Кристијана Шмита на место високог представника у БиХ, ступа на снагу 1. августа.

Шмитово именовање договорено је још крајем прошле године, али је Немачка, која га је званично кандидовала, чекала да у Америци на дужност ступи нова администрација, преносе Независне.

Након што је у априлу на највишем нивоу и званично Америка дала зелено светло за Шмитово именовање, преостало је само да се ово питање формализује на првом наредном састанку. 

Независне су имале информацију да би Шмит могао бити званично потврђен на наредној седници Савета за провођење мира почетком наредног месеца.   

Амбасада Русије у БиХ је била против именовања Шмита за високог представника.

Шмит: Најважније да БиХ испратимо у Европу

Kристијан Шмит, новоизабрани високи представник, је у изјави за "Независне" истакао да ће основа његовог деловања у БиХ бити да ради у сагласности с представницима међународне заједнице, изабраним функционерима, грађанима БиХ и младим људима.

"Најважније је да земљу испратимо на њеном изазовном путу ка Европи", нагласио је новоизабрани високи представник. 

Додао је да се радује да га је Управни одбор на предлог Немачке владе изабрао и доделио му задатак да буде наследник Валентина Инцка. 

"Захвалан сам Инцку на његовом изванредном ангажовању у обављању функције високог представника на корист људи у БиХ. Уверен сам да ће беспрекорно обављати свој посао до 1. августа 2021. године. А што се тиче мојих изјава, ствар је добре праксе да до преузимања функције останем уздржан у давању политичких изјава о БиХ", рекао је Шмит за "Независне".

О тајном пребацивању Радована Караџића из Хага прочитајте ОВДЕ.

Извор: Независне

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА