Најновије

УКРАЈИНСКЕ СНАГЕ СЕЈУ СМРТ: Напали Донбас, броје се мртви!

Украјинске снаге пуцале су на насеље у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици и том приликом су погинула четворица устаника док је њих пет рањено, саопштила је Народна милиција ДНР.

Украјинска војска. (Фото: Јутјуб)

Како се наводи, украјинске снаге су пуцале из минобацача усмртивши тројицу устаника, а једног тешко ранивши. Када је на лице места дошла хитна помоћ и на њих је отворена ватра. Тада је погинуо још један устаник а четворица рањена.

У Народној милицији истичу да снаге које су отвориле ватру нису могле да не знају о каквом возилу се ради јер је било прописно означено, а поред тога, били су унапред обавештени о његовом доласку.

Подсетимо, украјинска диверзиона група 11. јуна извела је напад на посматрачки пункт Народне милиције самопроглашене Луганске Народне Републике и том приликом убијено је пет устаника. Шеф самопроглашене Луганске народне републике (ЛНР) Леонид Пасечник изјавио је да је диверзију одобрило и испланирало руководство Украјине уочи састанка председника Русије и САД.

Тим поводом, Русија је позвала Савет безбедности Уједињених нација да осуди напад украјинске диверзантске групе на положај устаника непризнате Луганске народне републике (ЛНР) 11. јуна.

Ситуација у Донбасу

Украјинске власти су у априлу 2014. покренуле војну операцију против самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике, које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. године. Питање решавања ситуације у Донбасу разматрају се, између осталог, на састанцима контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. усвојила три документа која регулишу кораке за деескалацију сукоба.

Свеобухватни прекид ватре у Донбасу ступио је на снагу 27. јула прошле године. Ове мере подразумевају потпуну забрану паљбе, размештања наоружања у насељима и у њиховој близини, офанзивних и извиђачко-диверзантских акција. Поред тога, предвиђена је дисциплинска одговорност за кршење прекида ватре. Наредбе о прекиду ватре које садрже мере за његово одржавање морају да буду на снази све док се сукоб не реши у потпуности. Међутим, од фебруара 2021. ситуација у Донбасу поново је почела да се погоршава.

Вучићева власт подржала санкције ЕУ против Белорусије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА