Најновије

ЗЕЛЕНИ РАДЕ ПРОТИВ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА: Не прихватају конститутивност народа БиХ

Европски парламент није данас прихватио амандмане хрватских парламентараца који су инсистирали да се у текст Резолуције на Извештај о напретку БиХ у 2019. и 2020. години уврсти конститутивност народа у БиХ.

БиХ (Илустрација: Гугл мапе)

У тексту који је поднесен на гласање спомињу се само грађани БиХ, а хрватски посланици су хтјели да формулација буде "конститутивни народи и грађани БиХ", што на Одбору за спољне послове у Европском парламенту није прихваћено.

Хрватски европарламентарац Жељана Зовко изразила је забринутост због притиска лево оријентисаних парламентараца које предводе Зелени, а који, како је рекла, раде против Дејтонског мировног споразума у БиХ.

- У овом тренутку сам изузетно забринута зато што се Европском парламенту, под притиском левих снага предвођени зеленом групацијом, намеће један нови поглед на БиХ који је катастрофалан и иде против Дејтонског мировног споразума - рекла је Зовко за Радио Републике Српске.

Она је истакла да се искључивањем појма конститутивности директно иде на нови концепт земље који апсолутно не може заживети у БиХ.

- Ја сам указала да је чињеница да се на тај начин неком народу укида његов префикс и то је једна ситуација која је пре 30 година резултирала трагедијом, а у овом тренутку резултира резигнацијом младих људи који напуштају БиХ јер не виде будућност у овом несхватању реалности - закључила је Зовко.

Како је Вучић позвао на сопствени линч, прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА