Најновије

СРПСКИ АМБАСАДОРИ ИЗ БИХ ДОБИЛИ ИНСТРУКЦИЈЕ: У Сарајеву припремили антисрпски план

Уочи обележавања 11. јула нови притисци на Републику Српску и Србију. Сарајевски медији и политичари "спинују" одлазећег високог представника Валентина Инцка да наметне Закон о забрани негирања наводног геноцида. На истом задатку и Бисера Турковић.

Република Српска (Фото: Влада републике Српске)

Поново је без косултација и сагласности, од дипломатско конзуларних представништава БиХ затражила да 11. јула на зградама истакну заставе на пола копља. Хитно је реаговао Милорад Додик - заставе се неће спуштати на пола копља тамо где су амбасадори из Републике Српске. У недељу неће бити ни дан жалости у БиХ, јер Бисера Турковићева на време није доставила захтев Савету министара.

Бисера Турковић наставља са самовољом. Поново је, без консултација са Председништвом и без одлуке савета министара свим бх. амбасадорима у иностранству наредила да 11. јула заставе спусте на пола копља.На њену,још једну соло осдлуку реаговао је српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Српским амбасадорим у дипломатко конзуларној мрежи дао је инструкције да се заставе 11. јула не спуштају на пола копља. Говорећи о Турковићевим захтевима да се у недељу прогласи Дан жалости, Додик је упитао да ли Дан жалости имају страдали Срби у Братунцу, Броду, Подрињу, Јасеновцу.

- Као хоће да прогласе дан жалости, а зашто не прогласе дан жалости када обележавамо парастос у Братунцу, зашто нема Дана жалости у БиХ када обележавамо Јасеновац, или када одлазимо у Брода на Дрини гдје је убијено 6.000 Срба. Или зашто нису прогласили дан жалости када смо освештавали нову цркву посвећену пребилковачким мученицима - рекао је Додик.

Иступи министарке иностраних послова Бисере Турковић никога од српских представника у заједничким институцијама више не изненађују.

Председавајући Савета министара Зоран Тегелтија, њен потез оценио је некоректним ,јер чак није била ни на данашњој седници Представничког дома иако јој је то обавеза. О одлуци о дану жалости у БиХ, сматра да се требала директно телефонски информисати, што није учинила. А да ли ће 11.јул у будућности бити проглашен даном жалости на Савету министара.

- Савет министара ће ту одлуку разматрати на некој од наредних седница и да ли ће бити изгласана или не,зависи од тога како ће се о њој изјаснити министри - истакао је Тегелтија.

На иступе Бисере Турковић реагује и Борачка организација. Оцењују да да је људски одати пошту свим невино страдалим али да неће дозволити да се Србима натоварити одговорност за све страдале у Сребреници као да су убијени, јер то није истина и то се не може прихватити. То је потврдила и независна међународна комисија у свом извештају да се у Сребреници није десио геноцид.

Но тако не види смаопроглашено Косово чији је Парламент усвојио Резолуцију о осуди наводног геноцида у Сребреници.

Председник Србије Александар Вучић још раније је најавио да ће таквих резолуција још бити .Оцељује да то политичко иживљавање над Србима неће стати али да ће се свим притисцима одољети и да ће тако српски народ још више тако ојачати свој национални идентитет.

- Као што сам најавио када је било усвајање такве резолуције у црногорском парламенту да ће кренути поплава таквих резолуција у већини парламената у окружењу, да се сви јасно изјасне да су Срби починили геноцид и да покажу своје опредељење, тобоже, за добросуседске односе, а у ствари да Србији задају ударац - нагласио је Вучић

- Косово односно Приштина, прво то је непризната држава, друго познати су србомрсци који ће искористити сваку врсту приче  Њима је Тачи у затвору за трговину људским органима и псталим најтежим злочинима и они се сада нашли да нешто говоре - рекао је Додик.

Политички аналитичари сматрају да су западни центри моћи измислили целу причу о Сребреници, и да намећу резолуције како би законски онемогући изношење истине, и санкционисали оспоравање лажи које је пласирао Хашки трибунал.

Подсећамо да је српски народ увек имао подршку Русије, која је на сутрашњи дан пре шест година чувеним Чуркиновм ветом блокирала усвајање британско-немачке резолуције у Савету безбедности УН. Тиме је спречено да се српски народ означи геноцидним.

О крају комунизма у Црној Гори прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА