Најновије

НОВИ ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК КРЕНУО СТОПАМА ПРЕТХОДНИКА: Захваљује Инцку на антисрпском закону

Немац Кристијан Шмит преузео је данас функцију високог представника, а потом је у званичном обраћању захвалио свом претходнику Валентину Инцку и на томе што је законски забранио негирање геноцида.

Кристијан Шмит (Фото: ОХР)

Захвалио је што има прилику да „служи народима БиХ те је поручио да долази као „пријатељ народа БиХ“. Истакао је да је неопходно разговарати не само са домаћим званичницима, већ и са самим грађанима, преноси Кликс.

-Преузимам дужност да помогнем људима који тешко раде да би одржавали породице, онима који желе мирну будућност - поручио је.

Оценио је да је позиција високог представника „једна изузетна позиција“. Подсетио је да ова позиција постоји како би управо постојао мир. Сматра да ову функцију треба обављати са дубоким поштовањем.

-Није лако достићи договор о неким питањима. Зато сам ту, како би у име међународне заједнице спроводио мир и како би помогао, грађанима, конститутивним народима и осталима како би остварили уравнотежен мир - нагласио је Шмит.

Захвалио је Инцку на томе што је 12 година био високи представник међународне заједнице. Између осталог, захвалио му је и за посљедњу одлуку - законску забрану негирања геноцида.

Мишљења је да БиХ мора бити у фокусу међународне заједнице, а као циљ је истакао јачање БиХ као поузданог партнера другим државама.

-Остваривање тог циља неће бити једносмерна улица. Сви који се желе придружити Европској унији се морају придржавати и гарантовати правила тог савеза. Али, то није лак задатак - нагласио је Шмит.

Према његовим речима, напредак друштва је могућ само уз рефлексиван приступ властитој прошлости. Као пример за то је навео своју земљу, а то је Немачка. Подсетио је да је ова држава била подељена, а да се падом Берлинског зида ујединила „без пуцња“.

-Све то не би било могуће без помоћи Сједињених Америчких Држава, Совјетског Савеза, Француске, Велике Британије и других европских држава – додаје он.

Уверава да ће имати једнак однос према правима сваког појединца и сваког народа.

-Нећемо се само бавити брањењем граница и одбацивањем идеја о померању граница, већ и превазилажењем граница - закључио је и позвао на заједнички рад за бољи живот.

Кристијан Шмит преузео дужност високог представника

Примопредаја дужности обављена је у Канцеларији високог представника (ОХР) у Сарајеву.

Шмит је у петак, 30. јула, дошао у БиХ. Тада је посетио Мостар, а дан после је дошао у Сарајево где се сусрео с градоначелницом овог града Бењамином Карић) и америчким амбасадором Ериком Нелсоном.

Званичницима и политичким партијама у Републици Српској, као и Русији није прихватљиво именовање Шмита за високог представника.

Уочи преузимања функције високог представника за немачки радио BR24 Шмит је изјавио да „није велики везир“ те да може бити „пријатељски настројен, али и неугодан“.

Дужност је преузео у тренутку великих политичких тензија изазваних Инцковом одлуком да законски забрани негирање геноцида у БиХ.

О 10 земаља које ће повући признање Косова прочитајте ОВДЕ.

Извор: Глас Српске

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА