Најновије

РАК РАНА УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ: Откривено за чиме у Кијеву највише жале када је наоружање у питању! (ВИДЕО)

Најближи сарадници украјинског председника Владимира Зеленског жале за тим што немају атомско оружје са којим би могли да прете као батином суседима и уцењују остале.

Руска нуклеарна ракета. (Фото: Јутјуб)

Један број украјинских парламентараца је убеђен да, кад би имали атомско оружје, остали свет би морао да их поштује. Шеф парламентарне групе владајуће партије Слуга народа Давид Арахамија је због тога оштро критиковао првог украјинског председника Леонида Кравчука што се добровољно одрекао атомског оружја и сматра да је то била фатална грешка.

- Да имамо атомско оружје са нама би разговарали и договарали се другачије. Могли бисмо да уцењујемо цео свет и они би нам давали новац на одржавање атомског оружја - поновио је Давид Арахамија током гостовања на ТВ каналу Украјина 24.

Он није први који жали што Украјина нема атомско оружје. Ту "носталгију за атомима" понављали су бројни украјински политичари од 2014. године наовамо.

И украјински политичар Степан Гавриш, бивши заменик секретара Савета националне безбедности и одбране Украјине, ових дана је изјавио да би Кијев требало да изађе из договора о атомском разоружању.

Украјина се после распада СССР-а сагласила да Русија повуче њене ракете, а заузврат су јој Русија, САД и Велика Британија гарантовале безбедност.

Мада некоме сада може да звучи чудно, али Украјину и друге постсовјетске републике су Американци терали да се одрекну атомског оружја јер су се плашили да неће моћи квалитетно да га чувају и одржавају и да то може представљати опасност.

Иако се налази већ дуго у болници, први председник постсовјетске Украјине Леонид Кравчук је у интервјуу издању "Лева обала", који је објављен ових дана, изјавио да он није имао могућност да бира и морао је да потпише Будимпештански меморандум јер није било новца за одржавање атомских арсенала, а већини ракета је ускоро истицао рок употребе.

- Меморандум је био потписан у децембру 1994, а ракетама је истицао рок употребе кроз три године. Због тога је око 1.400 атомских бојевих глава за Украјину могло постати опасно. Могли смо постати таоци атомског оружја - каже Леонид Кравчук.

Он истиче да је Украјина морала да се одрекне од најопаснијег оружја и због "атомског страха" који су имали Американци јер су те ракете биле усмерене према њима. Кравчук се јавно жали што Украјина није добила обећану компензацију за пребацивање атомског оружја са њене територије:

- Американци су нам дали као компензацију само 950 милиона долара, а сваки бунар за ракете је коштао милијарду долара. Тек касније су на Западу израчунали да је целокупна инфраструктура за атомско оружје у Украјини коштала око 200 милијарди долара.

Украјински политичари усијаних глава, које мучи атомска носталгија и даље говоре како би морали да направе нове ракете и да поново уђу у ред атомских сила. Али, намеће се питање има ли Украјина сада војну индустрију која би могла да направи као некад највећу и најмоћнију атомску ракету "војводу".

Доктор војних наука и потпредседник руске Академије ракетних и артиљеријских наука Константин Сивков каже да је Украјина заиста имала велики атомски арсенал и то су биле најмоћније ракете са касетним бојевим главама. Узгред буди речено, такве ракете су биле и у Белорусији.

- После распада СССР-а руководство Украјине није било способно да сачува атомски потенцијал и да он није пресељен у Русију он би Украјинцима донео само главобоље. Американци су процењивали да би Украјинци могли почети да продају атомске бојеве главе - објашњава др Сивков.

Што се тиче прављења нових, модерних ракета са бојевом атомском главом Украјина, по мишљењу Сивкова, није способна за то.

- После распада СССР-а Украјина је имала војну индустрију која је била јача од било које западноевропске земље. Примера ради, њена бродоградилишта су могла да праве све врсте бродова - од носача авиона до патролних чамаца. Украјина је могла је да прави и интерконтиненталне ракете. Поред тога, могла да производи разне авионе. Једино што се донекле сачувано је фабрика мотора "Мотор Сич" - рекао је.

Минулих тридесет година Украјина је уништила свој војно-индустријски комплекс и постала је у том смислу земља трећег света. Сивков сматра да је новим политичарима било најважније да се прода државна имовина и добијени новац пребаци негде у иностранство.

Сивков је уверен да чак кад би се усијане главе и малоумни украјински политичари одлучили да почну да праве атомско оружје против тога би била и Западна Европа, јер је јасно да никоме на Старом континенту није у интересу да дође до атомског рата, јер би штету од радијације имала цела Европа...

И Северна Кореја испред

Они најратоборнији украјински политичари кажу - ако је Северна Кореја успела да направи ракете и атомске бојеве главе, онда може и Украјина. Међутим, др Сивков сматра да је у области прављења атомског оружја Северна Кореја отишла толико далеко да је Украјина дуго не би могла стићи. У условима потпуне изолације Северна Кореја је успела да направи низ ракета различитог домета.

Талибани освојили упориште Бундесвера! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА