Најновије

ДОДИК: Изјаве Комшића о конститутивности су његов став, он није меродаван

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да су изјаве Жељка Комшића да БиХ може бити мултикултурална и без конститутивности само његов лични став, јер тај члан Председништва није меродаван, ни легитиман, нити има икакву квалификацију да одлучује о томе шта је демократија.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Додик је напоменуо да је демократија оно што је легално и легитимно и поштовање процедура.

Он је за АТВ рекао да је демократија прописана правним актима, али да је проблем што се то у БиХ не поштује.

"Комшић не представља Хрвате да би могао рећи да је то њихов став. Такође, његов став није ни став Председништва, које се никада о томе није договорило...Он млатара и у заблуди држи део јавности која га слуша, мислећи да је важан и озбиљан'', изјавио је Додик, а пренео сајт РТРС.

Додик је нагласио да је то само став Комшића и једне драматичне мањине у БиХ.

"С друге стране, већински став народа у БиХ је да се БиХ може очувати само као земља са три конститутивна народа у којој ће се њихови легитимни, а не камуфлирани представници као Комшић, суштински договарати и доприносити миру и развоју", нагласио је Додик.

Он је рекао да не верује да је ико у Српској узнемирен због тога што БиХ не функционише захваљујући актуелној кризи "којој је допринело наметање закона бившег високог представника Валентина Инцка".

"То само показује да ми у БиХ, и када је нема, мирно живимо, радимо и немамо ниједан проблем...И онда ћемо доћи до тога да се једном упитамо - шта ће нам БиХ? То је суштинско питање и ово показује да без органа на нивоу БиХ можемо да радимо, живимо и то наставимо", додао је Додик.

Додик је поручио да Српској формално нису потребни заједнички органи БиХ, иако друга страна "може нешто да направи у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ".

"Али, тај дом не може имати коначну одлуку, ако је не потврди Дом народа, што се може урадити и без опозиције. Ми носимо основну одговорност. Бавимо се политиком у којој поштујемо одлуке и закључке Народне скупштине и о неодлучивању у заједничким органима БиХ, које је у знатној мери креирала опозиција. Заједништво у том смислу је важно, јер ако нисмо јединствени, то охрабрује политичко Сарајево и странце који траже пукотине међу нама, иако им ни то неће помоћ", истакао је.

Владајућа коалиција у Српској је компактна, а стабилност Владе гарантована, указује Додик.

"Наша економска ситуација је одлична и опозиција може да прича шта хоће. Повећање БДП-а које је, упркос кризи, у два квартала ове године веће 10 одсто него лани је резултат за који се скида капа, као и за повећање производње за исти проценат. У најмању руку, они у том смислу могу да ћуте, ако не могу да хвале", поручио је.

Он је истакао да Српска никада није заустављала развој у Федерацији БиХ, иако они "покушавају да онеспособе и зауставе све што могу у Републици."

Поновио је да је човек који нема мржњу према никоме и да би помогао и учинио свакоме коме може у БиХ, али да је проблем што је политички немогуће у постојећем амбијенту.

Комшић је на састанку са високим представником у БиХ Кристијаном Шмитом током Стратешког форума у Бледу рекао да је мултикултурално и мултиетничко друштво могуће и без конститутивности.

''Бивша држава је то по аутоматизму преузела од Совјета. То је тада чувало БиХ. Важно је заштитити права појединаца и заштитили сте све што је важно у једном друштву", изјавио је Комшић.

О пражњењу цетињске болнице пред хаос прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА