Најновије

САД И ЕУ ПРАТЕ РАСТ ТЕНЗИЈА: Шта су поручили Сарајеву?

Жива дипломатска активност због ситуације у Босни и Херцеговини. О њој се разговарало и у Америчком конгресу, а у Сарајеву су амерички и европски представници. Амерички специјални представник за изборну реформу Метју Палмер каже да са забринутошћу прати раст тензија, али и да САД чврсто подржавају територијални интегритет и суверенитет БиХ.

Сарајево (Фото: Јутјуб)

Сједињене Државе су спремне да ураде све да се ситуација смири, каже Палмер и додаје да у Сарајево нису дошли са моделом Изборног закона већ да је на домаћим политичарима да се договоре.

"И даље смо посвећени пружању подршке БиХ на путу ка ЕУ, то стоји већ деценијама, и даље је то истина. Има пуно посла који треба урадити, Ангелина и ја смо данас ту да то подржимо. Ту смо да помогнемо да БиХ реши кључне обавезе које има да би се прилагодио политички систем, да би дошло до промене Устава што ће омогућити да БиХ испуни обавезе и да иде даље ка Европској унији", каже Метју Палмер, специјални представника САД за изборну реформу.

Представница Европске уније Ангелина Ајхорст наглашава да се разговори настављају и да све стране треба да буду укључене. Одговара и на питање шта је црвена линија за Унију и хоће ли бити санкција.

"Ми радимо на једном процесу гдје би се мирним средствима дошло до решења. Ево врло јасно да разјасним кроз један дијалог уз преговоре, тако што заједно седнете и покушавате да превазиђете своје разлике. Истински верујем да је крајњи тренутак да изабрани функционери седе за столом и разговарају", поручила је Ангелина Ајхорст, директорка при Европској служби за иностране послове.

Право сваког народа је да изабере своје политичке представнике, понавља Милорад Додик уз оцену да је то полазна и завршна тачка кретања кроз изборни и сваки други процес у БиХ.

Након састанка у Председништву у Источном Сарајеву, сусрет са лидером ХДЗ-а.

"Мој пријатељ Човић, он увек исказује максималан оптимизам, нисам ни ја песимистичан човек али ми се чини да има много бесмисленога, у смислу сталног настојања да ће неко неког преварити или добити нешто што други не жели, да га стави у подређен положај. То је немогуће. Ми данас нисмо разговарали о било чему што би бошњачки народ ставило у било какву деградирајућу позицију", наводи Милорад Додик, српски члан Председништва.

"Доминантно разговарамо о Федерацији, изменема Изборног закона и како осигурати избор два члана Председништва, Хрвата и Бошњака из Федерације, односно клубова народа у Дому народа Федерације, опет Бошњака, Хрвата, Србина, да би они били легитимно изабрани, а не да се у име нас бира", указује Драган Човић, председник ХДЗ-а БиХ.

Да је напредовање БиХ ка Унији условљено променама Устава и изборног законодавства, сматра и специјални изасланик председника САД за Западни Балкан Габријел Ескобар. Додикове, каже, претње државним институцијама су опасне и урадиће све да спрече повратак у проблематичну прошлост БиХ.

Шта предвиђају нови изборни услови у Србији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА