Најновије

АМЕРИЧКА АМБАСАДА У САРАЈЕВУ: Руска претња опасност и за БиХ

Након што је Амбасада Русије у Сарајеву у понедељак посебном изјавом оптужила западне државе, чланице Управног одбора Савета за спровођење мира у БиХ (PIC), да својим одлукама само подстичу продубљавање политичке кризе у земљи, огласила се отправница послова Амбасаде САД Дебора Менути тврдњом да руска претња Украјини тражи одлучну реакцију Запада.

НАТО (Фото: НАТО штаб у Сарајеву)

Навела је да руска претња представља опасност не само за ту земљу него за цели европски континент, па тако и за земље попут Босне и Херцеговине.

Менути је тренутно највише рангирани амерички дипломата у БиХ, где се очекује долазак новог амбасадора, који ће заменити бившег Ерика Нелсона.

Она је на свом блогу Амбасаде објавила коментар поводом украјинске кризе, у којем је навела да руско деловање не представља претњу само Украјини, него целој Европи и међународном поретку.

"Наши циљеви су једноставни. Стојимо уз своје савезнике и партнере и подржавамо кохезију Европе, јачамо наше трансатлантске односе, демократске државе и институције. То радимо ради бољег живота грађана Сједињених Држава и Босне и Херцеговине", написала је Менути.

Менути је подсетила да је Русија та која крши норме међународног права, јер је у протекла две деценије провела војне упаде у две суседне земље, мешала се у изборе у другим земљама, користила хемијско оружје у атентатима на територију других земаља и користила испоруке плина као политичко средство, као и да је кршила међународне споразуме о контроли наоружања.

Између осталог је навела да је сукоб око Украјине важан не само због те земље него због одбране начела на којима се темељи стабилност и сигурност у свету, а значе да се границе и територијални интегритет земље не могу мењати силом, као и да је право сваке земље да сама доноси одлуке и одређује своју будућност, пренела је Хина.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА