Најновије

Хрвати и Срби спасили Федерацију БиХ

Хрвати и Срби у Дому народа спасили су Федерацију БиХ од тоталне блокаде, пише Фена и истиче да је је пропала "игранка" Странке демократске акције Бакира Изетбеговића са усвајањем буџета.

БиХ (Фото: Јутјуб)

Показало се, наводи се, да Дом народа није никаква препрека функционисању ФБиХ али и да СДА заправо има највише четири посланика у том законодавном телу, иако би номинално требало да их има седам.

"Игранка странака окупљених око СДА према којој је јуче на усвајању буџета требало да покаже да је Дом народа ФБиХ парламентарни дом који 'кочи' усвајање закона и других докумената нужних за функционисање Федерације доживео је тотални фијаско", констатује Фена.

Дом народа ФБиХ јуче је потврдио усвајање ентитетског буџета у износу од 5,6 милијарди марака иако је већина бошњачких изасланика у овом парламентарном дому била против.

Тако је усвајање буџета подржало 15 од 17 изасланика у Клубу Хрвата, 10 Срба и свега пет Бошњака, од којих су три из СДА.

Агенција наводи да бошњачка политика већ месецима "јаше" на причи да је Дом народа ФБиХ место где "заустављају" закони, али се јуче, кажу, показало ко то тачно зауставља законе у том парламентарном дому.

Да је бошњачкој политици јуче којим случајем успело да обори изгласавање ентитетског буџета, врло вероватно бисмо имали протесте различитих популација које зависе од те одлуке, од пензионера па до бораца, а у међународној јавности би се причала прича да је неусвајање ентитетског буџета "крунски доказ" како треба смањивати надлежности Дома народа ФБиХ.

"Јуче се пак показало да Дом народа није никаква препрека функционирању ФБиХ али и да СДА заправо има највише четири изасланика у том законодавном телу, иако би номинално требало да их има седам", пише Фена.

Предлагач буџета је председник Владе ФБиХ Фадил Новалић који је један од најважнијих људи СДА, али је у Дому народа добио подршку свега три посланика из своје странке, што пуно тога говори о стању унутар СДА и објашњава због чега се заправо у целом овом мандату никад није формирала нова извршна власт у ентитети ФБиХ.

Јасно је, указује се, да СДА цели мандат нема никакав капацитет да формира било какву већину на нивоу ФБиХ, али није јасно уопште ко је, како се наводи, најјача бошњачка странка на нивоу Федерације.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА