Најновије

ЕВРОПА ЗАОБИЂЕНА: Руси отворили нови транспортни коридор за Индију

Нови транспортни коридор дугачак 7.200 км. повезује Мумбај, Бандар Абас, Баку, Бандар Анзели, Астрахањ, Москву, а не подлеже санкцијама које су уведене против Русије и Ирана и није под утицајем западних земаља.

блиски Исток (Фото: Pixabay)

Иран је саопштио да је успешно обављен први транзит руског терета у Индију Међународним транзитним коридором „Север-Југ”.

- Терет је напустио Санкт Петербург 13. јуна, прошао кроз луку Анзали на Каспијском мору и иранску луку Бандер Абас, прије него што је стигао у Индију - наводи се у саопштењу компаније ИРИСЛ.

Међународни транспортни коридор „Север-Југ" је мултимодална транспортна мрежа поморског, железничког и друмског транспорта између Русије и Индије, са транспортним и претоварним чвориштем у Ирану.

Дужина новог транспортног коридора је 7.200 км.

Он повезује Мумбај, Бандар Абас, Баку, Бандар Анзели, Астрахањ, Москву, не подлеже санкцијама које су уведене против Русије и Ирана и није под утицајем западних земаља.

Дугорочно гледано, коридор би могао постати алтернатива традиционалним путевима кроз Суецки канал, Средоземно море и Босфор.

Према званичницима индијске владе, овај коридор може смањити време и трошкове испоруке за 30-40 одсто. Много је краћи од садашње руте која пролази кроз Суецки канал и Средоземно море.

Роби која се транспортује кроз Суецки канал потребно је 45-60 дана да стигне до Европе, у поређењу са ИНСТЦ-овим 25-30 дана.

Потенцијал овог коридора биће вишеструк за Индију ако се даље повеже са земљама југоисточне Азије. Ово такође може подстаћи трговину између Европе и југоисточне Азије.

Високи званичник индијске владе, који је тражио анонимност, рекао је да Индија тренутно зависи од морског пута преко Ротердама до Санкт Петербурга. Да би се дошло до Централне Азије, роба мора да буде усмерена кроз Кину, Европу или Иран.

Да ли ће Европа остати без гаса, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА