Најновије

ЕМИЛ ВЛАЈКИ: Да ли су Срби стварно наивни

Сјећате ли се оних вицева о Муји и Хаси?
Ево пар њих.

Зашто су Мујо и Хасо добили килу у војсци
-Старешина им је рекао да дигну тенк у ваздух.

Оженио се Мујо, а жена му из Чернобила. Хасо када је сазнао пита га:
- Што се болан ожени са њом од толко жена?
А Мујо ће:
- Ма она просто зрачи!

Креће Мујо у војску а Бабо му на растанку даје савјет:
- Слушај, најбитније ти је да кад видиш официра да га поздравиш! Јел јасно!
- Јасно Бабо.
Сутрадан, тек је стиго у касарну кад види он једног старијег човјека у униформи па му приђе:
- Јесте ли ви официр?
- Јесам – одговори овај.
- Е, пуно Вас је поздравио мој Бабо!

Када то читате, помислите како су муслимани у БиХ благи, неизмјерно наивни и безазлени. Не могу се саставити с логиком. Можда је то стварно тако. Не би било толико вицева на ту тему да у свему томе нема макар дио истине.

Пише: Емил Влајки

Али Срби као да их шију у томе. Њихова наивност и неразумијевање изгледају далеко изразитије, видљивије, и то у погледу много озбиљнијих ствари. Ето, Срби након низа година, и даље вјерују у Бриселске споразуме, те да ће Шиптари дозволити оснивање Заједнице српских опћина. То је толика лаж, да чак ни наивни Мујо и Хасо не би више у то вјеровали.
Или, неки дан (прича аутентична), као прави Хрват, гледам једну загребачку контакт емисију гдје неки стручњак објашњава како Руси губе рат и да су на ивици тоталног пораза. Нашао се неки Србин, дигао слушалицу и наивно почне причати како Руси напредују и освајају украјинске територије. Стручњак га прекине.
-По имену и презимену, закључујем да сте Србин.
-Јесам.
-Е ви Срби. Ви бисте само ратовали као муха без главе. Не знате ни за стратегију ни за тактику. Ово је планирано повлачење Украјинаца. У једном тренутку ће заскочити Русе, опколити и и уништити.
-С којим војницима, Украјинци масовно гину и предају се.
-Ви русофили, не можете се  ослободити руске пропаганде. С вама стварно не ваља разговарати о озбиљним стварима. Милијун украјинских војника чека наређење да почне са опкољавањем и уништавањем живе силе лажног цара Путина.
-Зар толико војника? Онда Русима заиста нема спаса.  Хвала вам на информацијама. Знао сам да се вама Хрватима највише може вјеровати.

Посебно је, што се наивности тиче, занимљива особа Предсједник Србије. Обожава пенкале са златним пером; има читаву колекцију. Само га позовеш у неку државу, поклониш му пенкало, и он потписује што год хоћеш. У психологији се то зове фиксација на објекте од вриједности.
Посебно има повјерења у америчке званичнике.
Тако, у Женеви треба да се гласа о искључењу Русије из Савјета Европе за заштиту људских права.
Вучић сједи са америчким амбасадором у НАТО канцеларији при влади Србије и директно је, видео линком, повезан са српским представником у наведеном европском тијелу.
-Вучић: Овај масакр Украјинаца у Бучи. Какви су докази?
-Амбасадор: Апсолутно је све доказано. Постоје сателитски снимци, на стотине љешева, небројене изјаве свједока, казивања независних новинара.
-Вучић: Нисам ништа од тога видио.
-Амбасадор: За сада је то тако. Докази се морају систематизирати како би људи од прве схватили о чему се ради. Постоји и осјетљивост јавног мнијења које би се могло трауматизирати када би им се докази руског животињског понашања предочили. Има ту и доста ствари које спадају у државну тајну. Знајте, да чим то буде могуће, ви ћете први бити обавијештени. Имат ће те ексклузивно право да те бестијалности објавите на свим вашим телевизијама. Међутим, у овом се часу морате одлучити. За пар минута је гласање. Које ћете инструкције дати свом представнику?
-Вучић (узбуђеним гласом): Потпуно сте ме убиједили својим аргументима. Наш представник ће, наравно гласати за искључење Русије. Овакав злочин против човјечности не би могла отрпјети ни једна једина морална особа. Волим Русе, али ово им, као ни њихову агресију на једну независну и суверену земљу, не могу опростити.

Ипак, морамо бити поштени према предсједнику Србије који је без икаквих доказа гласао за искључење Русије. Показало се, наиме, како је он далеко од били какве глупости и наивности. Сутрадан је дао интервју, не Пинку или РТС-у, већ најновијој медијској звијезди, ХелмЦасту. Главни уредник портала, Игор Маринковић, први произвођач ракије у Србији, а кога иначе зову Кенијац, познат као особа без длаке на језику, директно је упитао Вучића зашто Србија стално гласа против Русије у УН. Преносимо Вучићев одговор у цијелости:
-Србија има скривену тактику коју успјешно спроводи чим је вама она промакла. Ми се опасно наоружавамо. Ускоро ћемо добити француске ловачке авионе, турске дронове и америчке хаубице; ни Украјинци немају такве. Сада се правимо наивни и одобравамо све што Америка жели. Али, када комплетирамо наше наоружање, ући ћемо у Косово, уништити Бондстил базу и ослободити нашу окупирану покрајину. Притом ћемо протјерати све Шиптаре и омогућити повратак двјесто педесет хиљада прогнаних Срба. Ми Срби, показат ћемо Путину и оном Чечену Кадирову како се ратује. Српском јунаштву нема равна.
Игор Маринковић је био импресиониран и почео се дубоко извињавати.
Игор (муцајући): Извините господине Предсједниче. Мислио сам, да ће бомбе праштати по Београду када се народ дигне на устанак револтиран вашом издајом. Међутим, сада знам да ће бомбе наше војске одјекивати Приштином. Хтио сам и да Руси дођу и да нас ослобађају, али гријешио сам; видим, да ви и без њих то можете учинити. Још једном, извините господине Предсједниче што сам и за тренутак посумњао у вас. 
 Вучић је замолио Игора да га и даље настоји звати којекаквим погрдним именима како нитко ништа не би посумњао до коначног ослобођења Косова.
У договору с Вучићем, Хелмкаст још није објавио овај интервју, пошто ће то урадити непосредно пред улазак српске војске у другу, лажну албанску државу. 

Остале колумне Емила Влајкија погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА