Најновије

ДОДИК: У Израелу се добро зна за Републику Српску и њену улогу

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је у Израелу представио ситуцију у БиХ и позицију Републике Српске, наводећи да се у тој земљи веома добро зна за Републику Српску и њену улогу, преноси РТРС.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

"Поготово се у Израелу зна за нашу улогу када је БиХ пре 10 година остала неутрална при гласању о признању Палестине у УН", рекао је Додик.

Додик је посету Израелу оценио веома успешном, истичући да су израелски званичници показали разумијевање за ситуацију у БиХ.

"Рекао сам да је БиХ у пат позицији, да међународна интервенција која је била у прошлости није успела, да имамо лажног човека који се представља као високи представник и који чак интервенише у правосуђу. Рекао сам и да имамо судије у Уставном суду БиХ који су странци и то они са којима српски народ у континуитету на гаји баш нека велика пријатељства, да су то судије из Албаније, Немачке", навео је он.

Говорећи о признању организације Пријатељи циона за допринос и подршку Израелу и јеврејском народу, Додик је истакао да је ово признање веома значајно јер му је додељено као представнику Републике Српске и српског народа, што указује на пријатељске везе два народа и посвећеност Израела сарадњи са пријатељима.

Навео је да ће крајем године бити уприличена промоција одликовања у Израелу, те да би на церемонију којој ће присуствовати, требало да дође и бивши амерички предсједник Доналд Трамп, такође добитник овог високог признања.

Додик је подсетио и на значај Ордена Јерусалемске патријаршије који му је уручио патријарх јерусалемски Теофил Трећи, додајући да ће Република Српска донирати одређена средства Патријаршији.

Истакао је да му је патријарх Теофил Трећи током сусрета говорио о томе да је почео захтеван посао, који вековима нико није урадио, а то је рестаурација Цркве Светог гроба.

"Имајући у виду да је то светско место, одлучио сам да у име Републике Српске у ту сврху доделимо одређени износ и помогнемо тај посао. Мислим да је веома значајно да Република Српска учествује у таквој активности", рекао је Додик.

Додик је истакао да Израел не дозвољава да нестане сећање на страдање Јевреја, односно да су и држава и народ посвећени очувању културе сећања.

"Ми Срби смо најстрадалнији народ, али никада нисмо успели да направимо оно што Јевреји имају, Јад Вашем", додао је Додик који је у оквиру посете Израелу обишао и Меморијални центар мученика холокауста и јунака.

О скандалу у ПССЕ прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА