Најновије

АКЦИЈА ФЛОРИДА У ЦРНОЈ ГОРИ: 28 особа осумњичено за шверц 6 тона кокаина, међу њима и СРБИ

Црногорска полиција у великој акцији под називом "Флорида И" ухапсила је више особа које се доводе у везу са шверцом 6,1 тона кокаина. Кривичном пријавом обухваћено је 28 особа, а међу осумњиченима налазе се и два српска држављанина.

Фото: pixabay.com

Према наводима црногорског Дана, претреси су почели јуче ујутру на више локација, а акција је изведена као део међународних активности које се односе на разбијање криминалне групе која је, према сумњама истраге, повезана са шверцом кокаина. Акцију је, како је саопштено, подржао и координисао Европол, а у њој су учествовали и надлежни органи из Србије, Италије, Хрватске, Словеније, Шпаније, Португала и Холандије. Осим 26 осумњичених из Црне Горе, на списку ухапшених нашли су се и држављани Србије А. Д. (46) и С. М. (45).

Претрес на 52 локације

- Наведена лица су осумњичена за кривична дела стварање криминалне организације и неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога. Приликом финализације активности, полицијско-тужилачке мере и радње спроведене су на територији седам земаља, а извршени су претреси на укупно 52 локације. У Црној Гори је у спровођењу наведених активности учестовало 200 службеника Управе полиције. Извршени су претреси на укупно 33 локације у нашој држави и том приликом пронађено је и одузето више десетина хиљада евра, скупоцени сатови, банковне картице, документа, муниција и оружје, возило и глисер - саопштила је црногорска полиција и појаснила да је 11 осумњичених већ у затвору, а да су неки у бекству.

Иако црногорска полиција није званично саопштила, спекулише се да су хапшења повезана са деловањем шкаљарског и кавачког клана, који важе за главне шверцере кокаина у овом делу света.

- Хапшења највероватније имају везе са клановима, а конкретне пошиљке кокаина због којих је велика група пала су заплењене на територији Португалије, Обале Слоноваче, као и Арубе. У тим акцијама већ су привођени поједини црногорски држављани - објашњава извор.

Везе са "шкаљарцима"

Полиција је саопштила да је највећа пошиљка заплењена 2020. на Аруби и да је реч о 5,1 тона кокаина.

- На Аруби су, такође у фебруару 2020, на броду „Аресса" запленили 5,1 тону кокаина и ухапсили 11 држављана Црне Горе, који су осуђени на казне од девет до 15 година затвора. За организацију ове активности осумњичен је В.Д., држављанин Црне Горе, који је већ раније процесуиран због кријумчарења 840 килограма кокаина у другом предмету, а који је по међународној потерници ухапшен у Србији 13. јула - саопштено је из полиције.

Ова пошиљка, како је раније писао Дан, наводно је требало да стигне у Солун, а имала је везе са убијеним вођама шкаљарског клана Игорем Дедовићем и Стеваном Стаматовићем.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА