Најновије

Бившем украјинском обавештајцу Наумову продужен притвор у Србији

Виши суд у Нишу потврдио је данас за Радио Слободна Европа (РСЕ) да је бившем припаднику украјинске безбедносне службе Андреју Наумову у Србији продужен притвор који може трајати до 2. септембра.

Фото: pixabay.com

Наумов је у Србији ухапшен почетком јуна са више стотина хиљада евра и дијамантима и од тада се налази у притвору у Нишу на југу Србије.

Како се прецизира у писаном одговору Вишег суда, одлуку о продужењу притвора суд је донео 3. августа.

Одлуком је обухваћен и Наумовљев саучесник, држављанин Немачке Александер Акст.

Виши суд у Нишу претходно је 6. јула донео одлуку о продужавању питвора Наумова и Акста, а одлука је важила до 5. августа.

Наумов и Акст се у Србији терете за прање новца и против њих се, како је потврђено у надлежном тужилаштву за РСЕ, води истрага.

Наумов се у Украјини терети за велеиздају, а како је раније за РСЕ навело Генерално тужилаштво те земље, Украјина разматра да се обрати српским властима у вези са Андрејем Наумовим.

„Надлежни орган Украјине тренутно разматра обраћање надлежном органу Републике Србије са захтевом за међународну правну помоћ у овом кривичном поступку ради прибављања потребних информација и копија докумената“, навело је украјинско тужилаштво 19. јула у одговору на упит РСЕ.

Како су саопштиле украјинске власти, Наумов је земљу напустио 23. фебруара, неколико сати пре почетка руске инвазије.

У Тужилаштву наводе да је предвиђена казна затвора за велеиздају према украјинском Кривичном законику од 12 до 15 година, са или без одузимања имовине.

Наумов се о овим наводима није јавно изјашњавао. Њему се траг изгубио након одласка из Украјине, да би четири месеца касније доспео опет у жижу јавности, овог пута у Србији.

Украјински амбасадор у Београду Володимир Толкач изјавио је 15. јуна да се Наумов није обраћао амбасади за помоћ од када је ухапшен.

Наумов је 7. јуна ухапшен заједно са Александром Акстом на граничном прелазу Србије и Северне Македоније.

Они су, како је 8. јуна саопштила полиција, покушали да преко границе пренесу више од 600.000 евра и око 125.000 долара у готовини, као и драго камење, чија је вредност процењена на око 6.500 евра.

Полиција је тада саопштила да су новац и дијаманте нашли приликом прегледа аутомобила и да се „сумња да потичу из криминалних делатности“.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА