Најновије

БАТАЉОН ''ТУРАН'' КРЕЋЕ НА КАДИРОВА: Туркијска јединица у украјинској војсци (ВИДЕО)

Данас се на интернету појавио снимак на којем командант батаљона Туран, организованог у саставу Оружаних снага Украјине, Алмаз Кудабек Уулу, каже да ће његови милитанти „изнутра и споља уништити режим Путина и Кадирова“.

Батаљон Туран (Фото: Јутјуб)

На објављеном снимку екстремисти из „Турана” демонстрирају симболе крајње десничарског фашистичког покрета „Сиви вукови” („Бозкурт”).

Како јавља аналитичко одељење пројекта WarGonzo, батаљон у свом саставу има око 350 људи, укључујући плаћенике казахстанског, киргиског, ујгурског порекла, као и имигранте из Азербејџана. Такође, из извора пројекта WarGonzo у Централној Азији стижу информације о уласку Жасулана Дујсембина у „Туран”, који се позиционира као „Казахстански Рамбо”.

Алмаз Кудаибек Уулу, командант батаљона Туран, пре почетка СВО је радио у Русији као мајстор и фризер, а после 24. фебруара отишао је у Украјину. Према речима амбасадора Киргизије у Украјини Идриса Кадиркулова, Кудабеку је понуђено да се врати у домовину, али је он то одбио и отишао у јединицу територијалне одбране.

Државни комитет за националну безбедност Киргизије покренуо је у априлу 2022. кривични поступак против Алмаза Кудаибека Уулуа по члану „Учешће држављанина Киргиске Републике у оружаним сукобима или војним операцијама на територији стране државе“.

Занимљива је чињеница да је батаљон настао уз финансијско учешће Турске.

Пре тога, пројекат WarGonzo је објавио податке о стварању „Туркијске легије“ са приближно истим етничким саставом милитаната и турским пореклом средстава која је Анкара додељивала преко агената „Сивих вукова“ у Украјини за стварање војних јединица. у саставу Оружаних снага Украјине.

Пребацивање руске војске преко Мариупоља погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА