Најновије

ЗНА АМЕРИКА ЗАШТО СИПА МИЛИЈАРДЕ У УКРАЈИНУ Подмукли план са Запада, циљ је само један

Финансијска помоћ Америке Украјини је "невероватна инвестиција" за земљу, јер Вашингтон троши "сићу" на оно што би, како је рекао економиста Тимоти Еш, на крају могла да добије ако Русија буде поражена

Америчка војска. (Фото: Јутјуб)

Од почетка руске инвазије на Украјину 24. фебруара, амерички Конгрес је усвојио закон о потрошњи вредан 13,6 милијарди долара помоћи Украјинцима, а у мају је Сенат одобрио скоро 40 милијарди долара додатне подршке – велики пакет који укључује војну, економску и хуманитарну помоћ.

Бела кућа је 15. новембра затражила од Конгреса да одобри додатних 37,7 милијарди долара војне и хуманитарне помоћи Украјини, од чега ће 21,7 милијарди долара отићи на помоћ у сектору одбране и 14,5 милијарди долара за директну буџетску подршку Украјини.
Неки републиканци Представничког дома, укључујући представницу Марџори Тејлор Грин, позивали су да Америку да стопира помоћ Кијеву, тражећи да се средства прерасподеле негде другде. Грин је прошле недеље предводила увођење резолуције којом се позива на ревизију фондова помоћи Украјини.

Међутим, како каже Еш, количина новца коју Америка троши на Украјину није ништа у поређењу са оним што земља добија заузврат.

- Ове суме постају безначајне када се успоређују са укупним буџетом за одбрану САД од 715 милијарди долара за 2022. годину - написао је Еш у чланку објављеном у Центру за анализу европске политике (ЦЕПА).

- Помоћ представља 5,6 одсто укупне америчке потрошње на одбрану. Али Русија је примарни противник Америке, ривал на највишем нивоу који не заостаје далеко иза Кине, њеног стратешког изазивача број један. У хладном, геополитичком смислу, овај рат пружа велику прилику Америци да нагризе и деградира руску конвенционалну одбрамбену способност, без чизама на земљи и са малим ризиком по америчке животе - закључио је.

Еш је за "Њузвик" рекао да амерички одбрамбени буџет постоји да би се супротставио свим претњама са којима се Америка суочава, а у овом тренутку би Русија била међу највећим претњама америчкој безбедности, заједно са Кином, Северном Корејом и Ираном.
- Ако узмете укупан амерички одбрамбени буџет и неку врсту алоцирања на вероватне претње, у поређењу са оним што је процењена "потрошња по претњи" за Русију, која је између 100 и 150 милијарди долара, трошење 40 милијарди долара за Украјину ове године је само део тога - рекао је Еш.

'"Потрошња по претњи" је термин који је Еш сковао да означи количину новца потрошеног да се одврати одређена опасност која долази из друге земље.

- Способност да се руске конвенционалне снаге еродирају без претње по Америку или америчке животе је просто невероватна. Способност да уништите свог непријатеља без довођења сопствених снага у опасност уз релативно скромна улагања ми се чини као поклон за Америку - рекао је Еш.

Британски економиста такође сматра да ће се нова трка у наоружању коју је Москва "сада покренула са Западом" сигурно завршити банкротом руске економије. Русија, чији је БДП само 1,8 билиона долара, нема шансе да одржи корак са потрошњом на одбрану Запада, чији је укупни БДП 40 билиона долара.

- Владимир Путин ће морати да преусмери новац са потрошње на одбрану, јер би ризиковао друштвене и политичке немире и реалну опасност за режим. Замислите само колико ће западна војна помоћ бити "јефтина" ако на крају донесе промену режима у Русији - рекао је Еш.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА