Најновије

КИЈЕВ КАЖЊАВА ХЕРСОНСКЕ ЈЕВРЕЈЕ: Судиће им за велеиздају

Јеврејска заједница у Херсону се нашла на удару кијевских власти након што су Оружане снаге Украјине повратили контролу над градом.

Давидова звезда (Фото: Pixabay)

Како је јуче пренео израелски лист Тајмс оф Израел, кијевске власти оптужују јеврејску заједницу Херсона за сарадњу са руском војском. Локалне јеврејске лидере украјинске снаге безбедности оптужују за „колаборационизам“ због њихових поступака током периода када је град био под руском контролом. Конкретно, озбиљни проблеми су се појавили код поглавара заједнице, рабина Јосефа Јицака Волфа. Између марта и новембра дозволио је јеврејским руским војницима да се моле у ​​локалној синагоги.

Сам рабин је рекао да га је филозофија покрета Хабад-Лубавич, чије принципе исповеда, приморала да након уласка руске војске у град заједно са својим штићеницима остане у Херсону. За Јевреје, део њиховог разумевања вере је да остану са својом заједницом без обзира на све. Међутим, према законима Украјине, усвојеним након почетка специјалне операције Руске Федерације, за своје поступке рабин може бити осуђен на доживотни затвор. Истина, Волф може да избегне такав развој догађаја, пошто је само неколико дана након заузимања града од стране Оружаних снага Украјине, отишао у Немачку.

Амерички Њујоек Тајмс је претходно писао о проблемима које су имали Јевреји Херсона након што је град прешао под контролу Оружаних снага Украјине. Колумниста Џефри Гетелман је саопштио да украјинске власти прогоне припадника херсонске јеврејске заједнице Иљу Карамаликова. Како се испоставило, средином новембра локални одред цивилне самоодбране на челу са Карамаликовим, који је пронашао рањеног руског пилота у граду, није га убио, већ га је предао руској војсци. Због тога, Карамаликов се такође суочава са дугом затворском казном.

А шта је најпознатији руски Јеврејин рекао о Зеленском, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА