Најновије

ВРАТИЛИ БИ ИХ У ДЕЛОВИМА! Амерички и немачки тенкови не смеју у Украјину

Сједињене Државе и Немачка одуговлаче испоруку тенкова Абрамс и Леопард 2 Украјини јер, како кажу руски војни експерти, схватају да ово оруђе неће показати већу ефикасност на бојном пољу нити моц́и да промени ток руске специјалне војне операције.

Фото: Јутјуб

Заменик шефа Пентагона Колин Кал изјавио је да Вашингтон још увек није спреман да Кијеву испоручи америчке тенкове "Абрамс“.

"Претпостављам да још нисмо стигли до те фазе. Тенк Абрамс је веома сложена техника. Он је скуп. И овај комплекс није најлакши за одржавање“, изјавио је Кал.

Што се тиче Немачке, Кијев је од Берлина више пута тражио да му испоручи тенкове "Леопард 2". Међутим, немачки канцелар Олаф Шолц је одбио да шаље Украјини тенкове. Ипак, после неког времена, како преносе немачки медији, канцелар је дозволио испоруку али под условом да САД прво обезбеде Кијеву Абрамс.

Тенкови имају низ недостатака

Како каже за Спутњик руски војни експерт Алексеј Леонков, тенкови Абрамс и Леопард 2, имају низ недостатака.

"По карактеристикама, Абрамс и Леопард 2 су слични руским тенковима — Т-90 и Т-72. Међутим, за разлику од руских тенкова, они немају аутоматски пуњач. Њихова посада се састоји од четири особе од које је једна пунилац. И ова два тенка су доста тежа од наших. Што се тиче борбених задатака, они су познати по томе да су учествовали у локалним сукобима. На пример, Абрамс је учествовао у рату у Персијском заливу, док је турска војска користила Леопард 2 у борби против Курда. Свакако, то не значи да не могу бити уништени", објашњава саговорник.

Са овом оценом слаже се и руски војни експерт Виктор Литовкин. Према његовим речима, ови тенкови немају никакве шансе у борби против руских.

"Почнимо од тога да се у посади ових тенкова налазе четири особе. И да оба тенка немају аутоматски пуњач. Овде се ради о томе да једна особа током вожње има задатак да одржава равнотежу, припрема и убацује муницију у цев. Осим овог недостатка, они су и доста тешки. И упркос чињеници да имају снажан мотор, уопште добро не маневришу на бојном пољу. Није чак искључена могућност да се на територији Украјине неће негде заглавити", констатује саговорник.

Не желе да се дискредитују

Што се тиче одуговлачења слања „Абрамса“ и „Леопарда 2“ Украјини, руски политиколог Михаил Александров сматра да Вашингтон има дебеле разлоге за то.

"Главни разлог је да су Сједињеним Америчким Државама ‘Абрамси’ потребни за употребу у потенцијалном сукобу, на пример, између Русије и НАТО-а у Европи, као и у Азији или на Тајвану. Други разлог је што су они намењени за одбрану Западне Европе у којој је развијена мрежа добрих путева. Ови тенкови су веома тешки. А што је тежи тенк, теже му је да се креће по неравном терену. И Вашингтон схвата да ова возила можда неће показати високу ефикасност у Источној Европи против савремених руских тенкова. Због тога не желе да их дискредитују на међународној сцени“, објашњава Александров за РТ.

Међутим, према речима Леонкова, Немачка и Сједињене Америчке Државе одуговлаче испоруку због унутрашњих проблема и страха.

"Они знају да ако испоруче ове тенкове Украјини, нове неће успети да направе. У САД производња тенкова иде споро. И то из једног разлога — нема довољно специјалиста. Слична ситуација је и у Немачкој. Осим тога, и Американци и Немци пажљиво прате статистику руског Министарства одбране. У њој се наводи да је наша војска на територији Украјине уништила више од 7,500 оклопних возила. И њима је јасно да ако испоруче тенкове, да ће и они загарантовано бити уништени“, констатује саговорник.

На питање да ли ће Берлин и Вашингтон на крају ипак испоручити тенкове Украјини, Литовкин каже да таква могућност не може да се искључи.
„Међутим, ови тенкови неће имати никакву улогу на ратишту. Они имају лошу опрему за надзор. И када се шаљу на ратиште, шаљу се под окриљем хеликоптера, беспилотних летелица...Осим тога, у њиховој близини, током борбених дејстава, треба да се налазе или тенковска, или пешадијска борбена возила“, наглашава стручњак.

Високи трошкови одржавања тенкова Абрамс

Немачки министар одбране Борис Писторијус изјавио је да на састанку Контакт групе за подршку Украјини који је одржан у америчкој војној бази Рамштајн у Немачкој није донета одлука о слању немачких тенкова „Леопард“ у Украјину.

"Још не можемо да кажемо када ће бити донета одлука о тенковима ‘Леопард’ и каква ће она бити", изјавио је министар.

Што се тиче САД, како је саопштио Пентагон, Вашингтон не види смисла да шаље Украјини тенкове Абрамс.

"Високи трошкови одржавања ових тенкова чине бесмисленим њихову испоруку Украјини у овом тренутку", саопштила је званична представница Пентагона Сабрина Синг, подсетивши да тенк ради на млазно гориво.

У новембру прошле године Русија је упутила земљама НАТО-а ноту због испорука оружја Украјини. Портпарол Кремља Дмитриј Песков упозорио је да пумпање Украјине оружјем са Запада неће допринети успеху руско-украјинских преговора, те да ће имати негативан ефекат.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА