Најновије

Вучић: Немам поверење у коалиционе партнере, избори у овом тренутку нису најбоље решење

Вучић је, коментаршући ситуацију у Украјини, навео да након слања тенкова очекује и испоруке борбених авиона Ф16, што ће, како истиче "довести до потпуно неконтролисане ескалације"

Уложио сам много труда да се припремим за седницу Скупштине о КиМ и мислим да су људи могли да виде и разумеју колико је тешка наша позиција, посебно због рата у Украјини, рекао је председник Србије Александар Вучић за ТВ "Пинк", додајући да су се неки трудили да износе оптужбе и да изазову инциденте.

"Само сам се надао да ће барем моћи да подигну руку и притисну тастер, који ће бити исти барем по тој важној теми. Али, од када сам видео да смо на референдуму могли да одбијемо независно правосуђе јер су се шириле лажи и теорије завере, више ништа не може да ме изненади. Лично сам уложио много енергије и труда, и одговарао на сва питања", изјавио је Вучић, додајући да постоји само једна мета и једна тема, а то није напредак Србије, већ негативна кампања против њега.

Он је поручио да морамо на рационалан начин да сагледавамо ситуацију на КиМ и сачувамо мир и да "не смемо да се понашамо 'паролашки', како су се поједини понашали на седници".

Вучић је навео да за то што парламент није био уједињен поводом КиМ, нису криве политичке разлике, већ то што "они имају само циљ да оборе СНС и мене као лидера". Додао је и да се трудио да буде рационалан и да "имамо објективан приступ и у миру разговарамо о неопходности очувања стабилности у региону, да дођемо до решења", док су други, како је рекао, износили оптужбе без доказа.

Вучић је изнео податак да је Бриселски споразум у Скупштини Србије у негативном контексту поменут више од 190 пута, увек уз његово име, али да ниједном није поменут онај који га је потписао. 

"Ја мислим да у политици не сме да буде фолирања, чак и када је тешко и лоше морате бити отворени. На дневним нивоу има 180 текстова објављених против мене у мејнстрим медијима. Само код њих, не у овом лудилу, код Бркића и тако даље. А реците ми колико има негативних текстова о тој политичкој партији. А ја на крају диктатор? И тако сам диктатор од Тадића, Коштунице, Милошевића и осталих, који никада нису били на Скупштинским расправама", навео је он.

Сутра састанак са Дачићем

Говорећи о сарадњи са СПС-ом председник је рекао да ће се сутра видети са Ивицом Дачићем и поручио да не мисли да су избори најбоље решење у овом тренутку.

Он је навео и да у своје коалиционе партнере нема пуно поверење, али да је држава изнад личних односа.

"Ми поштујемо ту политичку партију, али сада знамо да у тешким временима само на себе можемо да се ослонимо. Нећу да вам ни причам о неким другим пројектима који за циљ имају формирање неке друге већине. То је океј. Само не очекујте да се на легалан, легитиман начин томе не супротставимо", рекао је Вучић.

Како наводи, није му намера да за нешто оптужује социјалисте.

"Не, само смо хтели да поделимо терет, да се не праве да нису живи. А увек сам био громобран за све државне функционере, пошто знам да механизам мора да функционише чак и када је шраф лош", каже Вучић.

Председник је истакао да је на састанку са министрима говорио о проблемима са којима се суочава држава, ономе што морамо да урадимо на свакодневном нивоу, шта да урадимо да оснажимо, привреду, војску, енергетику...

Додао је и да никада није рекао да ће бити председник Владе или да ће се кандидовати за премијера, као што су то пренели медији.

"То је зато што људи мисле да је власт нешто без чега неко не може да живи. Ја сам више времена провео у опозицији. Нисам као они што причају о стотинама ресторана мога брата и сина. А када имате чисту савест, и када су вам одлични резултати, наш посао је да сачувамо државу и гледамо како да још брже напредује у наредном периоду", рекао је председник.

Не очекујем ништа добро у Украјини

Коментаришући ситуацију у Украјини, Вучић, како каже, не очекује ништа добро.

"Слање тенкова, а реч је о најбољим тенковима `челенџер`, `абрамс` и `леопард`, донеће велику помоћ Украјинцима али неће бити довољни. Очекујем да се након тога донесе и одлука о слању борбених авиона Ф16, што би довело до потпуно неконтролисане ескалације. Очекујем, дакле, само лоше вести које ће се одразити на наше животе и зато је важно да ове уже интересе оставимо по страни и пробамо да сачувамо земљу", истакао је председник Србије.

Председник је додао да неће ништа лоше рећи о СПС, или о онима који су напустили СНС зато што нису добили функцију, помињући бивши министарку Зорану Михајловић, подсећајући на њене планове да прави своју странку.

"Кренуло је чишћење, сада ћете мало без директорских функција, па ћете на следећим изборима то да промените. Хајте мало да морал вратимо у политику. Морал постоји у политици, али они имају проблем са тиме. Они не разумеју да постоје људи који живе за то да се боре за своју земљу", поручио је председник.

Пензије су, како наводи, увећане 20,8 одсто, као што је војницима 25 одсто увећана плата, а то се у Србији није десило осим у време хиперинфлације кад тај новац ништа није значио.

"Сада ће пензије да прате плате, 27.маја скупштина СНС, а пре тога ја ћу као председник ићи у посету сваком округу и готово свакој општини јер схватили смо да морамо да радимо са народом", наводи Вучић, додајући да је намера државе да до краја 2025. просечна пензија буде 450 евра, да просечна плата у марту буде 750 евра", рекао је Вучић.

После избора - куд који, мили моји

Он је додао да држава мора да буде изнад ускопартијских интереса и да ће са својим коалиционим партнерима радити "бар још неко време" на бољитку.

"Добар део данашњег састанка је био о државним питањима, шта можемо да урадимо, и верујем да ће наши коалициони партнери дати свој допринос, барем до избора, а онда куд који мили моји, неко у опозицију", истакао је председник.
Поносан је, каже што је добио поверење народа и што води Србију.

БЕРИЋ ЈАВЉА СА ФРОНТА: Жестоко је - кренуо је озбиљан напад (ВИДЕО)

Извор:rt.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА