Најновије

Шта све новац не може да купи?

Ново из Вулкана.

Фото: Вулкан

Треба ли да се забринемо због тога што се крећемо према друштву у коме је све на продају? Како можемо да одлучимо која добра треба да се купују и продају, а којима треба да управљају нетржишне вредности? Где то пара не би требало да врти?

У књизи "Шта све новац не може да купи" познати политички филозоф Мајкл Џ. Сандел настоји да покаже на који начин можемо да спречимо допирање тржишних вредности у сфере живота где им није место. Ширење тржишта, као и тржишно оријентисаног начина размишљања, у оне аспекте живота којима су традиционално управљале нетржишне норме један је од најзначајнијих догађаја нашег времена.

Оно што је добро у животу поквари се или деградира ако се претвори у робу. Зато, да бисмо одлучили где је тржишту место и треба ли га држати на дистанци, морамо одлучити како да вреднујемо дотична добра – здравље, образовање, породични живот, природу, уметност, грађанске дужности и тако даље. То су морална и политичка питања, а не искључиво економска. Да бисмо на њих одговорили, морамо дискутовати, случај по случај, о моралном значају тих добара и о прописном начину њиховог вредновања.

Неке од најбо1их критика објављене су у Тајмсу и Гардијану.

"Брилијантна, лако читљива, прелепо изречена и често смешна. Неопходна књига о односу морала и економије.“ – Тајмс (Лондон)

„Сандел је тренутно најефикаснији дистрибутер идеја на енглеском језику.“ – Гардијан

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА