Најновије

УОПШТЕ НИЈЕ ДОБРО! Западни и руски стручњаци упозорили на оно што ће се догодити у Украјини током 2023. године (ВИДЕО)

Ситуација је све тежа

Фото: ria.ru

Британски лист "Гардијан" организовао је тако панел дискусију на којој су се тражили одговори како ће се рат у Украјини развијати током 2023. године.

Једна од учесница тог панела, Ема Ешфорд, сарадница програма "Реимагининг УС Гранд Стратегy" у Стимсон Центеру у Вашингтону подсећа да је цела прошла година била у знаку тога да се Украјина што брже наоружа како би се боље одбранила, али сада је ситуација таква да се полако схвата да би овај сукоб потенцијално могао трајати годинама.

Такође, додаје да ће Украјина и источноевропске земље најближе руским границама можда бити вољне да одржавају рат још неколико година, док западноевроспке земље немају такав став - најпре због питања како ће економски издржати још једну зиму.

- Незадовољство јавности у САД и деловима Европе ће расти како рат буде одмицао, без обзира на то што ће достава напредног оружја Украјини потрајати и неће одмах производити успехе на бојном пољу. За САД, међутим, све већи трошкови и ризици ескалације проузроковани наставком сукоба готово сигурно надмашују користи од наставка инкременталних територијалних добитака - навела је она.

И анкете америчке јавности су указале да опада подршка политици слања оружја Украјини. С друге стране, Тимоти Гартон Еш, историчар, политички коментатор и колумниста "Гардијана" сматра да ће ово пролеће и лето бити потенцијално време за украјинску победу.

- У овом тренутку Русија још увек има стратешку иницијативу на истоку, док Украјини опасно понестаје муниције за њено постсовјетско оружје - каже он.

- Али планирана украјинска контраофанзива овог пролећа, уз коришћење нових бригада опремљених и обучених на Западу, могла би да преокрену стање. Ако се украјинске оружане снаге пробију јужно од региона Запорожја до Азовског мора, могле би да поделе руске окупационе снаге на два дела и потенцијално угрозе Крим - истиче Еш.

Брзина је од кључне важности објашњава и додаје да Запад не би требало да одуговлачи са слањем најсавременијег оружја Украјини.

Према речима америчког генерала и начелника Здруженог штаба оружаних снага Марка Милија, рат је тренутно на мртвој тачки. То треба искористити као прилику за замрзавање сукоба.

Сада је потребан огроман друштвени притисак на западне владе да се окрену од логике војне ескалације и окрену дипломатији. Запад сноси висок степен одговорности за ескалацију овог рата, а ту је и увек присутна претња директног укључивања. Да бисмо зауставили ово лудило, потребан нам је тренутни прекид ватре без предусловам, сматра он.

О офанзиви на Авдејевку прочитајте ОВДЕ.

Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА