Најновије

РУСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ПОЗВАЛА ПАПУ У ПОМОЋ: Тражи се да Ватикан утиче на Кијев

Монаси Кијевско-печерске лавре неће напустити манастир 29, 30. нити 31. марта, нити икад, јер украјинске власти немају законског основа за њихово исељење, изјавио је начелник информативно-просветног одељења канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) митрополит Нижински и Прилуцки Климент.

Папа Фрања и патријарх Кирил (Фото: РИА Новости)

„Пошто се 29. марта активно разматра тема наводног исељења монаха из Кијево-печерске лавре, треба констатовати да исељења неће бити ни 29, ни 30, нити 31. нити било кад, зато што нема законских основа да монаси буду исељени из Кијево-печерске лавре“, рекао је митрополит Климент у видео поруци објављеној на Јутјуб каналу УПЦ.

Он је навео да писмо које је монасима упутио Државни музеј „Кијево-печерска лавра“ са захтевом да напусте манастир нема правни основ за њихово исељење: потребна је судска одлука, које тренутно нема. Владика је рекао да музеј треба да поднесе тужбу – а у случају губитка, да оспори одлуку у апелационој и касационој инстанци.

Према речима митрополита Климента, насилно истеривање монаха из манастира, ако до тога дође, биће противзаконито и једноставно ће постати доказ озбиљног проблема са поштовањем људских права у Украјини.

Руска православна црква позвала папу да се умеша

Папа Фрања би могао да утиче на украјинске власти и да позове Кијев да се врати у правне оквире, изјавио је шеф одељења за односе са јавношћу Московске патријаршије Владимир Легојда.

„Чини ми се да би папа могао да утиче на украјинске власти да се врате у правно поље”, рекао је он телевизији „Русија 24”.

Он је напоменуо да су такви позиви важни. То је, сматра Легојда, један од разлога зашто се патријарх Кирил обратио Фрањи, требало би да се чује реакција Ватикана.

Раније је саопштено да римски папа није против тога да буде посредник у преговорима о ситуацији са протеривањем монаха канонске Украјинске православне цркве из Кијевско-печерске лавре, преноси Спутњик.

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика/sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА