Најновије

"ИМА У СНС ОНИХ КОЈИМА ЈЕ ВАЖНО ДА БУДУ ЗВЕЗДЕ" Марко Ђурић о Косову, опструкцијама Приштине и сменама у СНС

Свако опструисање настојања да се дође до одрживих решења која би била основ за динамичнији економски, социјални и демократски развој региона је неодговорно - каже у интервјуу за “Блиц” Марко Ђурић, директор владине Канцеларије за Косово и Метохију.

Ђурић (Фото: kim.gov.rs)

Он истиче да је уверен да такав став деле и партнери Србије из ЕУ.

- Међутим, Приштина је тврдоглаво и истрајно на становишту да је Вашингтон једина релевантна међународна инстанца у процесу решавања косовскометохијског питања. Наше становиште је да квалитетног решења не може бити ако се игнорише воља, не само најутицајнијих држава ЕУ, већ и оних великих и моћних држава које нису признале једнострано проглашену независност Косова.

Да ли вам из ове перспективе делује реално да неки споразум буде потписан до краја ове или почетком следеће године?

- Тешко је говорити о перспективама за постизање некаквог решења у тренутку када Приштина чини то што чини. За било какав договор Београда и Приштине потребни су и максимална конструктивност и максимална одговорност. Приштина већ месецима доследно манифестује искључиво неконструктивност и неодговорност. Не негирам могућност да би се ствари могле променити из корена за кратко време, али у овом тренутку то делује веома мало вероватно.

Изјавили сте да Приштина врши додатне притиске на Србе са севера КиМ и пресеца канале снабдевања намирницама из Србије. Како то чини?

- Срби на КиМ, пре свега они на северу покрајине, били су принуђени да се због трговинске блокаде Приштине снађу и успоставе неке алернативне канале снабдевања основним животним намирницама из централне Србије. Пиштини није било довољно то што наноси губитке нашој привреди, већ је агресивним полицијским акцијама решила да прекине те алтернативне путеве снабдевања и да тиме дословно егзистенцијално угрози наш народ. Подсетићу вас да је на камионе са храном и дугим потрепштинама чак пуцано. Ја могу само да још једном поновим да Београд неће допустити да животи наших суграђана на северу КиМ буду на било који начин угрожени и да се наш народ изгладњивањем примора на егзодус, што је несумњиво намера Приштине.

Какве контрамере може да уведе Србија Пришини и да ли ви ту идеју подржавате?

- Одлука Србије да буде максимално уздржана мотивисана је нашом потребом да у међународној арени, где коначно почиње да се поставља питање задовољавања српских интереса у решавању проблема наше јужне покрајине, наступамо као одговорна страна, као неко коме је искрено стало до стабилности и економског напретка региона. Истовремено, тешко је објаснити ту нашу потребу грађанима на КиМ који су свакодневно изложени све бруталнијим притицима Приштине, али и грађанима у централној Србији којима је природно стало до националног поноса и који можда прижељкују да узвратимо сличном мером. То је увек могуће урадити, али одговорна власт пажљиво прорачунава своје потезе и мисли неколико потеза унапред. Уверавам још једном грађане да је много боље то што смо веома промишљеним потезима, односно без афекта, деловали у једном периоду који не могу да опишем другачије него као покушај произвођења дестабилизације и на КиМ и у ширем регионалном контексту. Разуме се да наша уздржаност није пасивност и да постоје границе нашег стрпљења.

Како коментаришете најављене промене у Српској напредној странци?

- Српска напредна странка је поникла у народу и ради за народ, за исте оне обичне људе које је тајкунска власт Ђиласа и Јеремића својевремено довела на праг беде и егзистенцијалне пропасти, а нашу државу на ивицу банкрота. Ми имамо јасну мисију: да радимо свом снагом за државу и народ, и природно је да тим који игра нападачки читаву утакмицу борећи се за будућност Србије и позитивне промене у свим областима, треба повремено освежавати јер нису сви једнако кондиционо спремни и поребно је повремено убацити свеже и одморне снаге. Буде и оних који забораве како се игра тимски, којима је важно да буду звезде, да буду највидљивији под светлом рефлектора, и њих је повремено потребно подсетити на значај тимске игре. Александар Вучић је вођа победничког тима без преседана на српској политичкој сцени од увођења вишестраначја и непогрешиво осећа када наступа критични тренутак у којем је потребно ојачати морал екипе или увести неку измену. Ако би СНС, на пример, ускоро постала јача за професионалца и одговорну особу каква је Ана Брнабић и ако бисмо наставили да јачамо дајући шансу јос већем броју одговорних, вредних и интелигентних људи, и Србија ће бити снажнија, а ми ближи остваривању наших циљева.

У овом тренутку имам место на терену

Да ли бринете за своју позицију и ко су ти људи који не раде добро, већ за свој лични интерес?

- Мој задатак тренутно јесте једино да бринем за наш народ на КиМ и наше интересе у јужној српској покрајини. Моје је, како се каже у спортском жаргону, да оставим срце на терену. У овом тренутку имам место у тиму и свакодневно се трудим да оправдам указано поверење. Српски успех и српска победа су мој циљ и важно ми је да дам лични допринос крајњем резултату, а уверен сам да ће Србија ако наставе да је воде Александар Вучић и СНС, победити. Огромна већина људи у СНС руковођена је истим мотивима као ја, а они који имају другачије мотиве, треба да знају да будном оку нашег капитена ништа не промиче.

Најновије технолошко појачање Војске Србије биће самоходни вишецевни ракетни лансер "тамнава", чији пројектили калибра 267 милиметара могу да досегну циљеве на даљини од чак 70 километара. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА