Најновије

ОВО ЈЕ СУИЦИД: "Вучић је економска незналица, увео је државу у в.д. стање!"

Александар Вучић је досад налазио све изговоре да потисне економију у други план, али сада када се назире крај око короне, сада му је дошло на наплату оно што је задњих осам година требало да уради. Наша привреда је у в.д. стању, а кључни проблем је неефикасност. Ово што је досад урађено је суицид, оценио је економиста Слободан Тешић у изјави за Правду, коментаришући изјаву Александра Вучића да за три месеца више неће бити питања шта ћемо са короном, већ шта ћемо са економијом.

Економска незналица (фото: Јутјуб)

- Вучићево познавање економије је никакво, он је незналица. Чуо је негде да се инфраструктурни радови користе за опоравак економије, али то ради погрешно. Мора да постоји не само студија изводљивости, него и студија исплативости. Ми не радимо те студије, већ само један човек одлучује – упозорава Тешић.

Он је рекао да је тачно да велики инфраструктурни радови могу бити замајац за привреду читаве дражве, „али ти радови подразумевају да их изводе домаће фирме, домаћи извођачи, са домаћим материјалом и опремом“.

- А узимање кредита да би плаћали радове онима од којих смо их узели, бесмислено је и изузетно штетно и несврсисходно. То је за државу катастрофа. Смешно је оправдање властодржаца да су ти кредити бескаматни или са малим каматама, кад је главна зарада у извођењу радова. Зараде су 30 и више процената. Толика би била зарада наших извођача и те паре би остале овде – напомиње Тешић.

Према његовим речима, ти радови треба да су добро осмишљени тако да дугорочно имају функцију развоја економије, „а не као маркетиншка подршка развоју власти“.

- Који је стратешки интерес да градимо аутопут према Драчу? Зашто бисмо то радили? А ако неко има тај интерес, ЕУ или неко други, ми то поздрављамо, али нека они то плате, па нек граде искључиво њиховим парама. Ако је интерес за Албанију, нек плате нашим фирмама, ми ћемо да им радимо – указао је економиста.

Економиста Слободан Тешић (фото: Приватна архива)

Тешић је навео да су Американци Маршаловим планом тачно знали шта им дугорочно треба, и то су и градили, а радиле су им домаће фирме, па је све то имало функцију.

Како је рекао, економија је одувек била најбитнија и у првом плану за било који сегмент битисања.

- Онај ко има здраву у и јаку економију, он има средства да уложи у сваку област, и за образовање, и за здравство, и за одбрану. Увек ко има јачу економију, побеђује у свему - и у култури, и у рату, и у науци. Није случајно што се памет слива на запад, јер они имају паре да финансирају изуме и пројекте – подсећа Тешић.

Он је навео да је из тог разлога на дужи рок неодрживо стање в.д. привреде, што се огледа и кроз кроз директоре који су већина вршиоци дужности.

- Да би контролисали све сегменте привредног живота, да би држали узде непоузданим особама, постављају в.д. директоре, а директор у в.д. стању не мора да испуњава услове конкурса као редовни. У том в.д. стању они увек могу бити смењени, зато су и послушни. Али то се одражава на ефикасност управљања државним ресурсима. Ефикасност је на историјском минимуму, сви су рокови истекли – упозорава он.

Тешић наводи да жеља и воља за промоцијом не сме бити изнад националних интереса.

- О великим интересима морају да одлучују стручне институције, а не било који појединац – навео је економиста, а затим указао на „невероватно велики потенцијал ове земље у енергетском сектору“.

- Вучић је у тај енергетски сектор довео потпуно нестручне људе. Држава је именовала партијске послушнике, а пошто су они неспособни, држава је намиривала дуговања тих предузећа зарад мира у кући. Али то долази до краја – истакао је Тешић.

Он је изразио став да је ова власт могла највише шест месеци да сваљује кривицу на претходну, „а не да то ради и у деветој години власти“.

- Вучић је имао пола године да се позива на грешке претходних власти. Он је у том периоду мора да постави стручне директоре. А он и сада криви претходну власт. Он је в.д. стањем избегао јавне конкурсе. А увео их у фазу да они од њега зависе. Он је то радио на штету читаве државе – казао је Тешић, а затим се осврнуо на гувернерку Јоргованку Табаковић.

- Имамо гувернерку која изјави да је наш динар друга најјача валута на свету. Она не разликује кувајтски динар од српског.

А зашто ће динар пропасти за дан, читајте ОВДЕ.

 Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА