Најновије

ИНВЕСТИТОРИ НИСУ ПОТРЕБНИ: Примери других сиромашних земаља показали занимљив резултат

Поставља се велико питање колико новца страни инвеститори остављају у сиромашним земљама, и да ли има других начина да се прилив новца у земљу повећа.

Новац (Фото: Pixabay)

Украјинска економија покушава да привуче стране инвеститоре током последњих тридесет година, ојачавајући тако свој финансијски сектор. Међутим, за све године независности та огромна земља је примила само 50 милијарди долара од страних инвестиција. У контексту пандемије коронавируса, Кијев није морао да рачуна на продају имовине.

Много ефикаснији били су украјински радни мигранти који раде у Русији и европским земљама. Они су својој земљи послали 1,026 милијарди долара у периоду јануар-новембар прошле године. Радна снага улила је новац у економију три пута ефикасније од инвеститора.

Насилна промена власти у Украјини била је велика грешка за државу, сигуран је шеф харковске градске организације опозиционе платформе - За живот Андрии Лесик. Кијев је одбио да подржи Русију, задуживши се према европским државама. У Русији има много више украјинских радника него у Пољској и било којој другој европској земљи и поред визне либерализације са ЕУ.

Други интересантан пример се налази у нашем комшилуку. Ради се о Албанији. Од затворене комунистичке земље која није имала путну инфраструктуру, где се није улагало у школе, болнице и индустрију, након отварања граница земље, многи становници Албаније су емигрирали у земље ЕУ, Швајцарску и САД, и захваљујући њиховом новцу који шаљу у домовину, подигли су земљу са нуле.

Данас многе велике стране компаније имају своја представништва и погоне за производњу у Албанији, али су тамо, као и у случају Украјине, радни мигранти донели више новца земљи него страни инвеститори, па захваљујући њима, Албанија данас има изузетну мрежу путева, којих није било за време диктатуре Енвера Хоџе, јер је тада у целој земљи било само пет аутомобила за председника и највише функционере партије.

Што се пољопривреде тиче, њу подижу и подстичу сами становници Албаније, а њихови пољопривредни производи се извозе по целом региону, а у производњи маслиновог уља, Албанија стоји раме уз раме са Шпанијом и Грчком.

Што се тиче Србије и осталих република бивше СФРЈ, данас је њихова економија усмерена искључиво на стране инвеститоре.

Наш економиста, Небојша Катић, је једном приликом током гостовања на РТС-у критиковао модел неолибералне економије који се спроводи у Србији. Он је указао на то да је наша земља некада сама све градила, а да сада ми сазнајемо да смо без страних инвеститора пропали. 

'’Нисмо знали за термин '’стратешки инвеститор када смо9 правили ТЕ у Обреновцу.Нисмо знали за тај термин када смо правили Ђердап. Нисмо знали за тај термин када смо правили електране на Косову. Нисмо знали за то када смо правили петљу. Нисмо знали за то када смо правили Газелу. Одједанпут сада ми сазнајемо да ми заправо ништа не знамо, и да ако странаца нема, ми смо потпуно немоћни'’, рекао је тада Катић и рекао да је ово што се у нашој економији потпуно лудило.

С обзиром да се српска дијаспора у земљама ЕУ, САД и Канади повећава из дана у дан због све чешћих одлазака српских радника и стручњака из разних области, на економистима је да израчунају да ли је наша дијаспора улила више или мање новца од страних инвеститора.

Како тече вакцинација у Србији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА