Најновије

ПРЕМИНУЛА САТИРА: Наша Патка настрадала од последица ковида

Редакција Наше Патке упутила је својеврсно саопштење о гашењу овог сатиричног портала. Ову жалосну вест преносимо у целини.

Наша Патка микс (фото: Наша Патка)

“Обавештавамо родбину, пријатеље, читаоце и симпатизере да је у раним јутарњим часовима престало да куца племенито срце Наше Патке. Наша Патка је преминула од последица ковида-19. Комеморација и испраћај посмртних остатака Наше Патке биће обављена на истоименој фејсбук групи.

Наша Патка, сатирични портал на адреси nasapatka.rs, била је хронични болесник, патила је годинама од гушења. Поготово гушења слободе сатиричних текстова, што је посебно кулминирало уочи и током пандемије ковида. Пуно пута оптуживана и пријављивана за ширење лажних вести, иако је већ у заглављу сајта стајало да је у питању дезинформативни портал и „Ни М од истине“, доживљавала је блокаде и забране на друштвеним мрежама, посебно Фејсбук и Инстаграм, обоје у власништву Марка Шугарбрега. Коначно, крајем августа 2020. године трајно је уклоњена одатле. Тиме су на овој палтформи уклоњене све претходне објаве са адресе nasapatka.rs и забрањене све будуће. Сви протести су били узалудни.

Након тога, Наша Патка је пала у трауматозну кому, из које се више није повратила. Наступило је горе поменуто гушење. Ветеринари су јој урадили ПРЦ тест и утврдили респираторну инфекцију корона вирусом. Недостатак ваздуха покушали су да надокнаде терапијама кисеоником. На крају је стављена на респиратор, али није преживела. Како су ветеринари на челу са др Шеклером установили, узрок угинућа је ковид-19.

За време свог кратког и мукотрпног живота, Наша Патка је оставила за собом дубок траг. Нашу Патку ћемо памтити по легендарним објавама које су узбуркале регион, а и шире. Памтићемо наслов „Због грешке на ХААРП-у уместо Србије залеђена Америка“ из времена када су САД биле оковане ледом све до Флориде. Памтићемо, извор вести који каже да никоме није јасно како је дошло до грешке, када је прорачуне радио њихов најбољи физичар Стивен Попович. Бројни медији у земљи и иностранству су пренели вест као ударну.

Такође, медији су на насловним странама са девет месеци закашњења преносили Паткин сатирични чланак како је Форбс објавио листу најбогатијих мафијашких босова према којој наш Дарко Шарић поседује имовину од 27 милијарди долара. Наслов је гласио: „СЕНЗАЦИОНАЛНО: Дарко Шарић пети на листи најбогатијих шефова подземља“. Била је ту и листа 10 најбогатијих мафиоза урађена у фотошопу, према којој је Шарић био пети на листи, а Форбс никада није негирао ову причу.

Најбогатији шефови подземља према пројекцији Наше Патке (фото: Наша Патка промо)

Ту је и сатирични текст „Вашингтон тражи од Србије да одбије руску помоћ око поплава“, који је амерички амбасадор Мајкл Кирби морао да демантује и изјави на конференцији за штампу да САД нису љуте на Србију због тога.

Виђенији наслови били су и: „Хрват полупао плоче са хијероглифима мислећи да су на ћирилици“, „Скупштина Црне Горе поништила брак кнегиње Зорке са Петром I Карађорђевићем“, „Мило се одрекао сина Блажа јер га је добио док је био Србин“, али и „Кристијан спасао рибу из набујале реке“, „Фризби умислио да је бумеранг“ и други.

Оно што је уследило, било је кобно по живот Наше Патке. Уследили су и ударни текстови који се нису нимало допали режиму попут: „Комунална полиција ће хапсити Београђане који не могу да докажу како су од куће доспели у други део града“, што је у сатиричном тексту значило да ће се БусПлус картице контролисати и ван превоза, па су стизале и поруке Патки: „Немојте им давати идеје“. Управо тада су кренула прва озбиљнија гушења Наше Патке, која су настављена након чланка објављеног с почетка ванредног стања у Србији, под насловом: „ЛОНЧАР: Мужеви се грле и љубе са женама, чак спавају у истим креветима, увешћемо строжије мере“. Овај чланак је готово оборио сајт Патке услед енормне читаности исте вечери кад је објављен, али само до сутрадан нешто након поднева, када је уследила прва велика забрана на Фејсбуку.

Друга и доживотна забрана на овој плафтформи није имала специјалан разлог, али се они могу наћи у сатиричном праћењу пандемије у текстовима под насловом: „Вакцина против короне одбија тестирање из страха од заразе“, „Сорош се препао да је пронађен лек против короне“, „Бил Гејтс оптужио богати антивакцинашки лоби да згрће паре на невакцинисању“, „Кажњен вук јер није носио маску кад је одувавао кућу три прасета“, „ДРАМА У ТАНЗАНИЈИ: Папаја прикључена на респиратор!“, „Радник зоо врта поједен јер није држао социјалну дистанцу са крокодилом (ФОТО)“, „Јужни пол објавио да се не осећа тако и да хоће да промени пол у Северни“…. А можда је неком засметало и ово: „СТРАШНО: Зоран Кесић угрозио себе и емисију рукујући се сам са собом“…

Истовремено одређени текстови су били прст у око режиму, па су ботови одрадили свој посао и пријављивали наслове попут: „Брат Си Ђинпинг обећао: Србија ће имати кинеску вакцину пре Кине“ (што се и обистинило), „Након полицијских коња и паса, Вучић ангажује и слонове за разбијање протеста“, „ЗАГОРКА ДОЛОВАЦ: Не можемо да гонимо за крађу избора јер ниједан глас не вреди 150 евра“, „Вучић обећао да ће се борити за још више улагања у његове промотивне спотове“, „Вучић жели да створи од Србије пустињу како би се мигранти осећали као код куће“, „Председник Вучић послао војску у Шид након што су мигранти покушали да побегну из Србије“, „Вучић скандирао с балкона: `Народе педеру!`“, „Андреј Вучић открио да то није био он на паради у Москви већ његов лажни идентитет“, „Палма поручио да се не плаши вируса јер га штити посланички имунитет“, „Шкаљарац којег је убио Кавачки клан, умро од короне – меци били заражени“, „Ако се неко закашље, падните непомични да вирус помисли да сте већ мртви – и још 19+ других корисних савета Владе против короне“, „Бескућник кажњен јер није био кући у време полицијског часа“, „Др Кон запретио серијом својих оставки“…

Режим у Србији и светски моћници нашли су заједнички интерес да угасе живот Наше Патке. Наша Патка је одлетела у неки бољи свет, али живеће у нашим срцима.

Ожалошћена породица, редакција и дописници: Панургије Чичамичић, Осман Чобан, Давид Штрбац, Хелга Метличић, Угљеша Чађеновић Црни, Тулипан Лалошки, Зимзелен Четинаревић, Вук Жабац, Розалија Ћук, Кујтим Гењештари, Кларк Кент, Ханс Хоснфефер, Тарас Буљба, Никторија Вуланд, Матете Банкото и друга многобројна пачја школа…”

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА