Најновије

Новакове лекције које 10 година баш боле Надала и Федерера

Био је крај прве деценије 21. века и најбоља година у каријери Рафаела Надала. Током 2010. Шпанац је освојио три гренд слема, док је само Аустралијан опен припао Федереру.

Ђоковић (Фото: Јутјуб)

Ривалство двојице тенисера било је на врхунцу и тек се распламсало, а медији су се питали да ли Надал са три титуле те године и укупно девет у каријери у том тренутку може да стигне Федерера који је имао невероватних 16 и био апсолутни рекордер.

О Новаку Ђоковићу се причало спорадично, као човеку који може да их савлада, да им направи проблем и освоји неки мастерс, али у причу о гренд слемовима са једном титулом, освојеном у Аустралији 2008. године није могао да уђе.

А онда се ток тениске историје потпуно променио. Ђоковић је започео своју сурову доминацију у деценији која је уследила обарајући и постављајући рекорд за рекордом.

Ривалство Федерера и Надала добило је трећег учесника и почела је прича о великој тројци, да би падом Федерера због година полако постало доба „Рафолеа“.

Титулом на Ролан Гаросу ове године, Ђоковић је ставио тачку и на то ривалство и послао поруку да тениски свет има само једног владара.

Када се погледа период од десет година, од 2011. до данас, Ђоковић је освојио 18 гренд слем титула и стигао до укупно 19 у каријери.

Са друге стране, неприкосновени Федерер је у истом периоду освојио тек четири, док је Надал успео да дође до 11 углавном доминирајући на Ролан Гаросу.

Њих двојица су у збиру са 15 гренд слем титула освојили мање него што је то сам урадио Ђоковић у истом периоду.

Та бројка можда и најбоље показује слику Новакове доминације и разлике у односу на своја два највећа ривала.

Ако у игру укључимо и титуле на турнирима мастерс серије, Новак је освјио 31 од укупно 36 колико их има у каријери. Освојио је и четири завршна турнира од укупно пет и у том сегменту убедљиво надмашио највеће ривале.

У том периоду Федерер и Надал су освојили 28 мастерс титула и само један завршни мастерс.

И број недеља на врху АТП листе потпуно изражава Ђоковићеву деценијску доминацију.

Чак 325. недеља је Новак у том периоду провео на врху листе док су Шпанац и Швајцарац заједно провели скоро три пута мање – 132 недеље.

Жаргонски речено, Ђоковић је „обрнуо игрицу“, титулом у Паризу, лизбио је један од последњих аргумената из руке свима који су оспоравали његову владавину.

Остао је само онај о укупном броју освојених гренд слем титула, јер Новак још увек заостаје за једну, али делује као питање тренутка када ће и тај број прећи на Новакову страну.

Роналдо на једном мечу оборио 4 рекорда?! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА