Најновије

"ПРИШТИНА НАГРАЂЕНА ЗА ОДНОС СА ИЗРАЕЛОМ": Уместо повлачења признања, Турска лобира за нова!

Изостала је казна муслиманских земаља за Приштину због међусобног признања са Израелом, напротив, Косово је добило награду, јер је Турска најавила да ће да ради на томе да буде што више нових признања, рекао је за Правду Владислав Јовановић, некадашњи шеф дипломатије СРЈ, коментаришући изјаву председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да ће та земља радити на новим признањима Косова.

Владислав Јовановић (фото: Јутјуб)

Он је казао Ердоган не би био Ердоган да нема два излаза из исте ситуације.

- Прво је са нама развио приајртељство, али жели и да покаже да је Турска регионална сила. Турска је сила у настајању, и не обазире се много на политички фер плеј. Међутим, обећање да ће радити код других да признају Косово има малу ефективну вредност – сматра Јовановић.

Он је рекао да је остао мали број муслиманских земаља које нису признале Косово, и то, како је рекао, из својих интереса.

- Мароко није признао јер има Западну Сахару, Алжир има историјске везе са нама итд. Нема шансе да ће Турска нешто да уради. Али то отвара питање да ли ми треба да чекамо да истекне једногодишњи мораторијум из Вашингтонског споразума на повлачење признања или да одмах обновимо ту акцију с обзиром на то да је Америка преко Израела и Турске наставила да делује против нас – указује Јовановић.

Он је казао да смо ми засад везани тим споразумом, али будући да он истиче у септембру, „после тога имаћемо слободне руке“.

- Ердоган је изјавио како он подржава потлачене народе и државе, али претходно није погледао у своје двориште и да ли има неког потлаченог у самој Турској, а ту мислим на однос Турске према Курдима. Треба самокритички да погледа самог себе, да види да ли је перфектан у понашању у својој земљи, па да онда троши енергију на неке друге земље – поручио је некадашњи министарр спољних послова СРЈ.

Шта је Вучић одговорио Ердогану. читајте ОВДЕ.

Извор: Правда, Н. Булатовић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА