Најновије

Чикириз: Косово је изнад сваке политике, ми инсистирамо да се поштује резолуција 1244

Свака српска делегација у преговорима Београда и Приштине, у решавању питања Косова, која буде бранила интересе Србије имаће подршку коалиције НАДА коју чине, Покрет обнове краљевине Србије и Демократска странка Србије и многобројна удружења грађана.

Чикириз (Фото: ПОКС)

Потпредседник Демократске странке Србије (ДСС), Предраг Марсенић оценио је на конференцији за новинаре да је "јасно да се у преговорима запело" након најновије рунде дијалога у оквиру ког су се председник Србије Александар Вучић и премијер Косова Аљбин Курти састали у Бриселу неколико дана раније.

"Запело је због једне стране, зато што једна страна која је потписала одређене обавезе, те обавезе не поштује ни на један начин. А ви сте чули у последњој рунди, у понедељак, да су чак одбили да потпишу да ће се уздржавати од потеза који воде ка дестабилизацији региона. Није било никакве осуде и притиска од стране Европске уније", рекао је Марсенић.

Он је истакао да та коалиција позива државу да "учини апсолутно све" да покуша да преговоре око Косова врати у Уједињене нације.

"Тамо где ми можемо имати одређену подршку од стране Русије и Кине и оних држава које ће се борити за међународно право и наше право да се поштује међународно право. За коалицију НАДА Косово ће увек бити део Србије и ми ћемо истрајати у тој нашој борби за очување Косова и Метохије", рекао је Марсенић. Потпредседник ДСС рекао је да се они залажу за "замрзнуте конфликте" и рекао да Албанци на Косову треба да имају "максималну аутономију, али не и независност".

"Заједница српских општина (ЗСО) може да буде један облик организације тамошњих Срба, али у оквиру Србије. Албанци треба да буду део наше државе и треба да имају максималну аутономију, али не независност. И ми се против тога боримо", рекао је Марсенић.

Заменик председника Покрета обнове краљевине Србије (ПОКС) оценио да је свака српска делегација у преговорима у "тешком положају", али да мора да настави да поштује Бриселски споразум, Резолуцију УН 1244 и Устав Србије, односно да "нико не сме да призна независност Косова".

"Док тако буде наступала, свака српска делегација, ма ко је чинио, имаће подршку коалиције НАДА, као што ћемо осудити сваки поступак који одступа од Резолуције 1244, Устава Србије, потписаног Бриселског споразума, или не дај Боже, признања Косова", изјавио је Чикириз. На питање да ли та подршка значи да су отворени за евентуалне политичке преговоре са актуелном влашћу, или су ближи ставу лидера покрета Двери Бошка Обрадовића који је рекао "да ће увек бити опозиција, али да власти даје подршку у решавању проблема Косова", Чикириз каже да је Косово "изнад сваке странке и изнад сваке политике".

"Ово уопште није питање међустраначких односа, ово је државно питање и питање будућности државе Србије. Тако да, када говоримо о овоме уопште нас не занима ни власт, ни опозиција, ни међусобни односи странака. Интересује нас консензус по најважнијим државним питањима", истакао је Чикириз.

Коалицију НАДА чине Демократска странка Србије (ДСС), Покрет обнове краљевине Србије (ПОКС) и 19 удружења грађана.

Како је говорио др Кон прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА