Најновије

НАПРЕДЊАЦИ СРЉАЈУ У ЕКОЛОШКУ КАТАСТРОФУ: На препад померили насип на Дунаву

Новосадски напредњаци дуже од годину дана покушавају да сузе линију одбране од поплава како би се остварио пројекат „Нови Сад на води“, иза којег стоји компанија Галенс, један од већинских финансијера ове странке. Од прве идеје сужења корита Дунава морали су да одустану због пацки које је тим поводом Србија добила од Дунавске комисије.

Зона градње (Илустрација: Гугл мапе)

Овај пут су пројекат померања насипа покушали да подметну на кварно – лажираним јавним увидом из којег је била искључена јавност.

Све се одиграло у петак за свега неколико сати. Новинари и заинтересовани грађани су најпре били позвани на представљање наручене студије који је урадио Институт “Јарослав Черни”. На крају, ником није било омогућено да уђе, а право да извештава је добио једино напредњачки портал „НС уживо“.

Стоп, обезбеђење

Презентација “Студије хидролошког уређења површинских и подземних вода приобаља на левој обали Дунава у Новом Саду у зони Каменичке аде и Рибарског острва” била је заказана за петак, тачно у подне у ЈКП Урбанизам. Студију је урадио Институт за водопривреду “Јарослав Черни” а.д. Београд, а сви заинтересовани су добродошли на презентацију исте.

Позив новинарима на презентацију је стигао неуобичајено касно – у петак у 8.09 ујутро за догађај који се дешава у 12. По правилу, позиви на овакве догађаје долазе неколико дана унапред, а најмање један дан. Али то није једина ствар.

Обезбеђење у ЈКП Урбанизам је тражило акредитације, иако никаква акредитација није помињана у позиву. Репортери тако нису могли да уђу, као ни грађански активисти. Забрана приласка није важила за портал „НС уживо“, чија власница је вишеструко повезана са СНС. Они су објавили детаљан извештај, фотогтрафије, као и серију текстова о томе како ће Нови Сад процветати ако се усвоји овај план.

Шта спрема СНС на Дунаву?

На презентацији је недвосмислено предочено да ће се градити нови насип (водоутврда), померањем постојећег насипа у корито реке у просеку око 500 метара. Нови насип, у дужини од 4,5 км, биће саграђен ободом Каменичке аде и завршити опасавањем Бродоградилишта. Простор између старог и новог насипа, који је до овог тренутка био корито реке, постаје највредније грађевинско земљиште у држави.

Иницијатива “Види, гари, не може!” напомиње да се од момента изградње новог насипа ствара се могућност градње трајних објеката на око 165 хектара новог грађевинског земљишта. Овим потезом су сви влажни снови грађевинске мафије и градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића остварени. Не постоји више законска препрека да се у садашњем кориту реке, а на будућем грађевинском земљишту не реализује идеја станоградње на обали Дунава.

„Биће то паклена комбинација урбицида и екоцида“, наводе из Иницијативе “Види, гари, не може!”.

Галенс и Бродоградилиште

На простору Бродоградилишта, који је приватизовала компанија Галенс, градиће се “стамбено-пословни комплекс”! Штавише, на основу доступне документације види се да ће прва фаза изградње новог насипа бити везана управо за простор Бродоградилишта. Да би тек у другој фази био урађен насип ободом Каменичке аде.

„Коруптивна веза између компаније Галенс и градоначелника Милоша Вучевића није нова, нити непозната. Напротив, овој компанији се непрестано погодује. Бројни урбанистички планови су мењани да би локације које су у власништву ове компаније добиле већу спратност, ниво изграђености и кубатуру, али овако безобзирно и срамотно намештање у корист ове компаније, а на штету јавног интереса је до сада незабележено“, наводе из Иницијативе “Види, гари, не може!”.

Из Плана генералне регулације се види да је на простору Бродоградилишта дозвољен блок зграда од 20 спратова. Тако “Нови Сад на води”, постаје “Галенс на води”!

Шодрош на апаратима

На презентацији студије, предочено је да природног дотока воде из Дунава, према потезу Шодрош-Дунавац неће бити! Природни доток се прекида, а вода ће према Шодрошу и Дунавцу бити упумпавана из правца Каменичке аде, а преливним системом одвођена у правцу Бродоградилишта и Морнарице.

„Почетник у домену екологије зна да ће ово битно нарушити биолошку разноликост и равнотежу биљног и животињског света. То је практично увод у еколошку катастрофу. Дода ли се томе идеја да се на тој локацији гради ’нова плажа у дужини од 1.400 метара са пратећим угоститељским објектима’, цела ствар добија трагикомичне димензије. Ово је нечувена комерцијализација једне од последњих дунавских оаза мира, тишине и зеленила. Плућа Новог Сада и један од највећих пошумљених комплекса уз обалу Дунава се неповратно разарају“, наводе из Иницијативе.

Напомињено да је овакво решење (прекидање природног тока и коришћење пумпи), већ је примењено на Палићком језеру. Резултирало је помором рибе, уништењем живог света у околини, смрадом, пеном на површини воде…

О хиљаду потписа познатих за странку Веље Невоље прочитајте ОВДЕ.

Извор: Луфтика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА