Најновије

НЕМАЧКИ ПОЛИТИЧАР РЕКАО ИСТИНУ: Американци торпедовали „Северни ток 2“ ради сопствених интереса"

САД су избациле из шина контроверзни гасовод "Северни ток 2" само због сопствених економских интереса, а Немачка мора да схвати да зависи од руског гаса, рекао је премијер Саксоније.

Говорећи за немачки лист "Франкфуртер алгемајне цајтунг", Михаел Кречмер је критике на рачун гасовода назвао „погрешним“. Кречмер, који је на челу немачке државе од 2017. године, такође је члан Комитета за спољне послове и члан је Групе немачко-руског пријатељства.

"Северни ток 2" је завршен у септембру и сада повезује Русију са Немачком без пролаза кроз било коју трећу земљу. То значи да ће, када почне са радом, транзит гаса постати мање зависан од трећих страна, чиме ће се смањити његова цена. Међутим, тек треба да добије сертификацију, остављајући тако гасовод у мировању.

"Оно што нас све највише заокупља последњих месеци јесте гасовод `Северни ток 2`, који су Американци торпедовали ради сопствених интереса енергетске политике, а сада га критикују и поједине странке у Немачкој“, рекао је Кречмер, напомињући да се неки високи чланови новоформиране савезне владе, укључујући и странку Зелених, противе његовој сертификацији.

Вашингтон је више пута санкционисао гасовод, тврдећи да угрожава „енергетску безбедност Европе“. Многи наводе да су САД мотивисане сопственом жељом да продају свој течни гас Европи и да је то једноставно економска рачуница.

„Верујем да је ово погрешно. С једне стране, морате да видите економске интересе Америке, а са друге да смо зависни од руског гаса“, наставио је Кречмер.

Одобрење за гасовод, које би могло бити овог месеца, одложено је средином новембра након што је Немачка савезна агенција "Бундеснецагентур" инсистирала да оператер "Северни ток 2" АГ отвори немачку подружницу. Немачко министарство енергетике описало је суспензију као регулаторно питање и привремени корак, те да ће се процес наставити када се оснује подружница.

Извор: Vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА