Најновије

Oчајнички потез америчких сенатора против Путина

Претње да би Вашингтон могао да уведе санкције директно Владимиру Путину у Москви виде као бесмислен инструмент притиска на Кремљ, а нови нацрт закона је очајнички потез америчких сенатора који их предлажу. Такви потези само додатно погоршавају ионако тешке односе између Русије и САД.

Руски експерти и политичари су једногласни у оцени да би санкције руском председнику и руководству земље довеле до „изузетно деструктивних” последица. Ако би такав закон био усвојен и тим пре примењен, онда би он могао да доведе до озбиљног заоштравања између САД и Русије и, могуће, чак и прекида односа.

У сличном тону говори и Кремљ. Путинов портпарол Дмитриј Песков упозорио је да су санкције шефу државе „мера без преседана равна прекиду односа“.

Руски експерт Александар Кубишкин сматра да су вести о могућим новим санкцијама док трају преговори о безбедности покушај вршења притиска на Русију и очајнички потез америчких политичара.

„Пре свега прави се информациона бука док трају састанци Русије и САД, Русије и НАТО-а и Русије и ОЕБС-а како би се ојачале преговарачке позиције Американаца. Нема ту ништа посебно ново, осим што је сада акценат стављен на личне санкције Владимиру Путину. То већ показује њихов очај. То је нека последња мера која би довела до негативних последица, пре свега наглог смањења контаката на највишем нивоу. Све то ради антируски лоби повезан са оним делом америчке Демократске партије који је незадовољан Бајденом због његове, како они мисле, превише меке политике према Русији“, рекао је Кубишкин.

На питање какве би евентуално санкције Америка могла да уведе руском председнику, с обзиром на то да он нема ни имовину на Западу, ни рачуне у западним банкама, Кубишкин каже да „нико не зна“ какве су рестриктивне мере смислили амерички сенатори.

„То ствара део Демократске странке, укључујући и онај део у Сенату, где демократе заправо имају већину - скоро 50 према 90. То је, наравно, повезано са Хилари Клинтон и оним политичким крилом које је веома оштро према Русији и које замера Бајдену што је благ према Москви. Шта ће бити од тога? Песков је данас већ изјавио да би увођење оваквих санкција значило прекид односа са САД. Ипак, мислим да неће доћи до тога. Можда ће уследити неки нови пакет санкција против ‘Северног тока’“, сматра Кубишкин.

НАТО неће заштити Украјину

Свима је јасно да се данас без Путина и Русије не може решити ниједно важно питање у свету, па су експерти уверени да ће победити здрав разум. Осим тога, нове санкције се спремају у случају ескалације око Украјине, али Москва упорно истиче да нема намеру изврши инвазију на Украјину.

„Сва ова помпа и бука око Украјине не ствара се да би се Украјина спасила. Као и у случају ‘Северног тока’, Украјина је карта за поткусуривање у великој игри. Говоримо о основним питањима – да ли ће се НАТО зауставити или не. Ако се не заустави, биће предузете контрамере. НАТО је нервозан, али су успели да направе јединствен фронт – свих 30 земаља деловало је као јединствен фронт. То је њихов најјачи аргумент. Обратите пажњу на то што НАТО каже да нико не може спречити Украјину да уђе у НАТО, али они неће војним средствима бранити Украјину... Сада је Русији тешко у спољнополитичкој арени, али постоји одређени консензус, за разлику од раних деведесетих. Мислим да ће наша позиција бити прилично чврста“, истиче Кубишкин.

Санкције јачају руску привреду

Санкције које 25 демократа, чланова америчког Сената, предлажу да се уведу против Русије и Путина могу обухватити и премијера, министра спољних послова, министра одбране, начелника Генералштаба Оружаних снага и команданата различитих родова оружаних снага, а такође би циљале и кључне банке и систем СВИФТ. Тиме се, како истичу, шаље јасан сигнал о спремности САД да постигну „разорне последице“ по руску економију у случају ескалације ситуације око Украјине.

Међутим, руски експерти подсећају да су се све антируске санкције до сада показале као подстицај за руску привреду.
Политиколог Јуриј Светов сматра да приче о увођењу санкција Москви и Путину нису процуреле у медије случајно баш у тренутку док су се водили преговори Русије са САД у Женеви и са НАТО-ом у Бриселу о безбедносним гаранцијама. Ако заиста постоји жеља да се смање тензије, онда не би требало говорити језиком претњи, већ језиком дипломатије.

„То се може сматрати дрским, циничним методама како би се трговало око онога што је потребно и важно америчкој страни у преговорима. Све то време док трају преговори дозвољава се цурење информација, чији је смисао слање поруке: ‘Против вас су припремљене паклене санкције и ако се не повинујете – применићемо их’. Чак су и ту реч паклене смислили. Сви тврде једно те исто и кажу да ће Русија платити цену ако не уради оно што Америка хоће. Та прича о санкцијама подразумева да ћемо ми из страха играти онако како они свирају. Али, ми већ осам година живимо под рестрикцијама – опстали смо, радимо, развијамо се. Можда је време да се овај разговор о санкцијама оставе по страни“, нагласио је Светов.

Руски аналитичари подсећају да су и досадашње западне санкције ишле наруку Москви. Рецимо, Русија је пре била увозник, а сада је извозник пољопривредних производа. Исто би се догодило и са свим осталим секторима где би евентуално биле уведене санкције.

Ако се говори о финансијским санкцијама, стручњаци кажу да би чак и то било добро за Русију, јер би земља коначно покренула механизам унутрашњег инвестирања у привреду.

Ако искључе Русију из међународног платног система СВИФТ, Москви ће бити потребно неколико месеци за реструктурирање, али ни то није тако страшно, с обзиром да је за подизање пољопривреде било потребно неколико година и у томе се успело.

Осим тога, експерти додају да гласине о санкцијама могу бити од користи Русији, јер могу изазвати јачање економских односа са Кином, Индијом и другим земљама.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА