Најновије

СРБИ УЗНЕМИРЕНИ: На северу КиМ ничу базе Косовске полиције

На парцелама у Зубином Потоку већ неко време "ничу" базе Косовске полиције, а грађани те општине на северу Косова са већински српским становништвом су узнемирени и тврде да се неретко сусрећу са наоружаним лицима која штите ове локације, преноси Јуроњуз Србија.

Росу (Фото: Јутјуб)

Једна од база гради се на пола километра ваздушном линијом од Зубиног Потока, на месту Бранково брдо. Друга се гради недалеко од административног прелаза између Косова и централне Србије, на Брњаку, где се налази истоимено село.

Како се наводи, екипа Јуроњуз Србија није успела туда да прође.

Иначе, косовска влада је пре два дана на седници усвојила неколико одлука међу којима је и једна која се тиче имања у општини Зубин Поток. Парцеле у два села Брњак и Јасеновик, које су, како се наводи у саопштењу, неопходне за реализацију инфраструктурних пројеката од јавног интереса, проглашене су за земљиште од посебног јавног интереса.

И док становници околних села Газиводе, Горњи и Доњи Јасеновик тврде да се радови одвијају на њиховој узурпираној земљи, косовски премијер Аљбин Курти каже да је изградња база, као и одлука о експропријацији земље у оквиру устава и закона, а у циљу обезбеђивања владавине права.

Управо је Курти недавно обишао једну од база у селу Јасеновик, која је, како кажу мештани овог краја, изграђена на земљишту које је у приватном власништву Срба који ту живе. О грађевинским радовима, како кажу, власници имања нису обавештени, иако су они већ у поодмаклој фази, а обраћали су се и полицији и представнициме општине и од њих добили обећање да ће учинити све што могу да реше ове проблеме.

Управо о овом проблему недавно је говорио и председник Србије Александар Вучић који каже да се базе граде на узурпираној друштвеној и јавној својини.

Како је за Јуроњуз Србија рекао Момир Гаљак из села Резале, земља је одузета насилно већини власника. Он чак каже да су локације обезбеђене војно и да "се не може чак ни у печурке". До базе, окружене шумом, води пут преко села Јабука и Ровци, а полиција не дозвољава ни прилаз ни снимање. По речима једног од саговорника, мештанима је ограничено и кретање.

"Прича се да је неки власник продао, међутим власници не живе ту. Или живе у Крагујевцу или у Црној Гори. Прави власници ту не живе. Знам лично Живка Ђукића који живи у Црној Гори, коме је земља сто посто отета. Једноставно су силом упали, горе су обезбеђени војно, значи не може да се оде ни у печурке", каже он.

На питање ко му то брани, Гаљак каже - полиција или војска.

"Полиција, односно њихова војска, онај блиндирани џип, ја сада не знам да ли су војска или Росу. Значи, наоружани су горе и у униформама. Има и уплашених, има који су тучени, има ту је неки портир који ради у водоводу и који је ишао у печурке и они су га ударили пушком по носу. Бахато се понашају тотално", истиче овај мештанин.

И Миљан Јакшић из Газивода наводи да је ово неприхватљиво.

"Где је тај репетитор стари, хтели су да праве тај нови, али ми нисмо дозволили. То је наше имање, моје, мог брата и још једног братанца, онда ми нисмо дозволили и они су сада нашли другу локацију", наводи он.

У последња два месеца на северу Косова је изграђено седам станица пограничне полиције и формирана је нова јединица за брзе пограничне интервенције, изјавио је министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља.  

Како тврди Аљбин Курти, одлука владе о земљиштима у општини Зубин Поток су у складу са законом.

"Зато, све што наша полиција ради тамо, никада није против Срба или било ког другог грађанина по националној или верској припадности, него само да се брани закон, устав и да не буде никаквих кријумчарења или илегалних путева", каже он.

Раније је председник Србије Александар Вучић рекао да је изградња база нелегална јер није било консултација са градоначелницима са севера, као и са регионалним полицијским директоратом, а након седнице Савета за националну безбедност побројао је и где су све тачно никле овакве базе. Како је додао, три базе су већ завршене, а једна је још у изградњи.

Две базе, које се налазе у близини Лепосавића су завршене. Једна у селу Бистрица, у зеленој зони, чија је изградња почела 26. фебруара ове године, док је друга у Кошутову. Објекат у Кошутову саградила је Општина Лепосавић још 2015. године, али је недавном одлуком косовске владе извршена пренамена објекта.

Трећа и четврта база су у близини Зубиног Потока, у селу Бање, уз административну линију, у зеленој зони, чија је изградња започета 26. фебруара ове године, као и у Горњем Јасеновику, чија је изградња још увек у току.

О уласку БиХ у НАТО прочитајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА