Најновије

УБИСТВО КОЈЕ ВЕЋ ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ТРЕСЕ СРПСКО ПОДЗЕМЉЕ! Како је Арканово убиство отворило Пандорину кутију ужаса!

Вест да је током ноћи на Миљаковоцу брутално ликвидран Зоран Ускоковић (22), син познатног криминалца Зорана Ускоковића - Сколета, чије име и носи, поново нас је вратило у сурово време криминалних обрачуна из деведесетих година прошлог века у Србији.

Жељко Ражнатовић. (Фото: Јутјуб)

Претпоставља се да је Ускоковић млађи кренуо криминалним стопама свога оца, који је такође убијен у сачекуши у том делу Београда априла 2000. године, три и по месеца након убиства Жељка Ражнатовића Аркана.

А управо је Арканово убиство отворило Пандорину кутију ужаса који оставља дуг крвави траг у српском подезмљу и 20 година после...

Зоран Ускоковић Сколе је заправо био близак Ражнатовићев сарадник, али "бизнис" и коме ће колики део колача припасти разорио је то пријатељство.

Сколе је, како се веровало, животом платио то што су га "земунци" сматрали једним од организатора убиства Жељка Ражнатовића Аркана 15. јануара 2000. у хотелу "Интерконтинентал". Иако Ускоковић није директно учествовао у пуцњави, главни актери овог злочина - Добросав Гаврић, Милан Мики Ђуричић и Драган Николић Гаги били су повезани са њим. Подсетимо и то да су у београдском хотелу уз Аракана убијени и Миленко Мандић и Драган Гарић, дакле радило се о троструком убиству.

А како је све почело и која је улога Зорана Ускоковића Сколета?

Да је Сколе био пријатељ са Арканом и његов сарадник, причао је и сам Ускоковић.

Тако је у својој последњој исповести, неколико месеци после Аркановог убиства и пошто се вратио у Србије из иностраства, и сам то потврдио. Недуго затим је убијен у сачекуши на Видиковцу, периферији Београда.

Сколе је у том интервјуу демантовао да је имао било шта са Аркановим убиством и истакао је да је због таквих инсинуација имао проблема у приватном и пословном животу. Нагласио је тада и да је први изјавио саучешће Аркановој удовици - Светлани Цеци Ражнатовић. Осим тога, потврдио је приче о "заједничком бизнису у вези са фудбалом" са Арканом, што ће се касније испоставити да је и био окидач за распад пријатељства и сарадње, а затим убиства и освете.

- Читав Београд зна да смо Аркан и ја имали заједничке послове у вези са фудбалом, да смо улагали у добре играче, али да смо сарађивали и у другим пословима. Били смо добри пријатељи. Никада нисмо разменили ружну реч, нити долазили у ситуацију да се због нечега посвађамо. Кад је Аркан убијен, звао сам и Цецу и Мандићеву породицу да изјавим саучешће. Дао сам умрлице пријатељима. Нико од ухапшених за убиство у истрази ме није поменуо - рекао је тада Сколе у интервјуу.

Међутим, Аркан и Сколе имали су бројних несугласица, а о томе је сведочио и Драган Николић Гаги, саучесник у убиству Жељка Ражнатовића Аркана.

Окидач за раскол Сколе-Аркан - трансфер фудбалера Лазетића

И Николић је имао заједничке "послове" са Арканом и Сколетом. О томе и како је све пукло у бизнису са домаћим фудбалом отворено је говорио у исповести. Окидач је био, каже - трансфер фудбалера Николе Лазетића у инисотранство.

Николић у тој изјави 2017. године није скривао да су у то време имали заједничке послове са Жељком Ражнатовићем Арканом, али и пријатељски однос и заједничка дружења на прославама. Потврдио је спекулације да су он, Ускоковић и још неке особе имали удела у трансферу Николе Лазетића у иностранство и да је тако кулминирао већ компликован однос са Арканом у том послу.

- Требало је да имамо пола од трансфера. Такође, ја и Сколе били смо ортаци у половини трансфера омладинског репрезентативца Алексића у иностранство - испричао је Гаги Николић.

Новац, како тврди, нису добили. Знао је да Ражнатовић, с којим је у то време најближи био Сколе, "има незгодну нарав и да ће кад-тад доћи до проблема".

- Пре тога, са Жељком Ражнатовићем били смо у коректним односима, с тим што је Сколе био опчињен њиме толико да је почео да га имитира. У лето 1997. сам му рекао: „Познавајући Аркана, знам да блискост с њим много кошта“, нарочито јер је Сколету дозволио да се позива на његово име. Рекао сам му тада да ће пре или касније доћи до свађе. Сколе је био изненађен, али још тада сам му рекао да ћу, када до тога дође, и тада бити уз њега. Тако је и било - испричао је Николић.

Трансфер Николе Лазетића из Обилића десио се 1998. године, кад је фудбалер прешао у турски Фенербахче. Наводно, за тај трансфер клубу из Београда исплаћено је шест милиона марака. О трансферу Николе Лазетића било је речи и на суђењу припадницима „земунског клана“. Ивана Туловић, тадашња девојка Бранка Јевтовића Јорге, иначе бивша жена Љубише Бухе Чумета, сведочила је да је пре убиства Јевтовић добијао претње због новца од трансфера Лазетића.

Ђура Мутави: "Легија је рекао: 'Побијте све Арканове убице!'"

Колико год да је Сколе покушао да се "опере" од убиства Аркана, па чак и преко медија, само неколико месеци од убиства Ражанатовића и своје последње исповести, Сколе је брутално ликвидиран у акцији земуснког клана коју је наредио лично Милорад Улемек Легија.

Само неколико недеља после ликвидације Ражнатовића у "Интерконтиненталу" сви који су на било који начин оптуживани за учешће у атентату убијани су један за другим, у сачекушама, из аутомобила у покрету... И то, како је трвдио сведок сарадник у поступцима за убиство премијера Зорана Ђинђића и злочине „земунског клана“ - по наређењу Легије.

Доста тога из страшног периода деведесетих и почетка 21. века изашло је на видело када су пре неколико година проговорили сведоци сарадници. "Легија је наредио - побијте све Арканове убице!", један је од шок исказа Миладина Сувајџића, познатијег као Ђура Мутави, сведока-сарадника.

Он је у свом исказу у Специјаном суду директно оптужио бившег команданта ЈСО да је наредио „земунцима“ да освете убиство Жељка Ражнатовића Аркана.

Сувајџићево изјашњавнаје било је доста конфузно, преносили су медији, а када га је судија Снежана Јовановић замолила да појасни оно што је испричао, он је рекао: "Душан Спасојевић нам је рекао да је Легија наредио освету за убиство Жељка Ражнатовића".

Шта се Сколету још стављало на душу

Сколе је 1992. године био осумњичен за учешће у убиству Бранислава Перовића, инспектора Трећег одељења у кафићу "Бакарди". Ослобођен је за то, али је кружила прича да су Дејан Зораја и Дејан Јакшић за новац преузели кривицу.

Повезиван је и са убиствима Милорада Влаховића Влаје, саветника у УКП МУП Србије и Драгана Симића, начелника ОУПО Савски венац, али нису прикупљени докази да би се нашао на оптуженичкој клупи.

Такође је довођен у везу и са трговином наркотицима и продајом украдених аутомобила, али и шверцом цигарета и нафте.

Како је убијен

Ускоковић је убијен 27. априла 2000. у ватреном окршају у београдском насељу Видиковац. Са њим је погинуо и његов телохранитељ, полицајац Милош Стевановић.

Ликвидацији је претходила јурњава аутомобилима, а на њихов аутомобил пуцано је из “аудија” у покрету.

Испаљена је киша метака из калашњикова и пиштоља и право је чудо да нико од пролазника није страдао у унакрсној ватри пошто се све одигравало око 16 сати.

Јавио се руски бизнисмен и разјаснио забуну о раскошној резиденцији на обали Црног мора! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА